Skip to main content

Hatalomváltás Zomborban

Hatalomváltás Zomborban

Zomborban megdöntötték a demokrata párti vezetésű hatalmat. Az ellenzék a két évvel ezelőtti választások óta többször is megkísérelte átvenni a helyi vezetést, azonban minden eddigi alkalommal gyengének bizonyult, általában az utolsó pillanatban egy-két képviselő, hátat fordítva saját pártjának, áttáncolt a pozíciót képező oldalra. Már-már megdönthetetlennek látszott a többség, noha mindig pengeélen úszta meg.

Siniša Lazić képviselő-testületi elnök ma reggel 9 órára sürgősséggel testületi ülést hívott össze. Az idei első s egyben elkerülhetetlennek bizonyuló költségvetési tervmódosítás tette egyebek közt szükségessé az ülés összehívását, ám most először közel sem jelent meg annyi képviselő, ahányan a többséget biztosíthatták volna. A 61 fős testületből mindössze 26-an ültek a padba, valamennyien a hatalmi oldalon, míg az ellenzéki padsorok teljesen üresen maradtak.

Az elnök szünetet rendelt el. Nagyjából két órával később helyettese felolvasta Lazić levelét, amelyben halasztást jelentett be, azonban nem közölte, mikor szándékozik újfent összehívta a testületet. Több órás huzavonát követően 32 képviselő írásbeli követelményt nyújtott be, minek nyomán Borislav Staničkov szocialista párti testületi elnökhelyettes délután ötre összehívta a testületet.

A délutáni időpontban negyven képviselő foglalta el helyét, s ez már nyilvánvalóvá tette a hatalmi erők átrendeződését. Hét képviselőcsoport kérelmére változtattak a napirendi pontsorozaton, s az első pont alatt többségi szavazással, azaz 37 igen szavazattal megvonták a bizalmat Lazićtól.

Nem tudni ki lesz a testületi elnök utódja, de vélhetően a menesztését leginkább sürgető, s legnépesebb képviselői csoporttal rendelkező Szerb Haladó Párt soraiból kerül ki. Arról is csak találgatások folynak, mely pártok képviselői csoportjai képezik majd a leendő helyi hatalmat, és kik kerülnek ellenzékbe, de azt sem igazán tudjuk, hogyan sikerül pozicionálnia magát a magyar érdekképviseletnek. Négy magyar képviselője van a 61 fős testületnek, hárman a Vajdasági Magyar Szövetség, míg egy a Vajdasági Magyar Demokrata Párt színeiben jutott be a testületbe a 2012-es választásokon. Mindezekre a kérdésekre legkorábban az ünnepek után kaphatunk választ.

A testület valószínűleg jövő szerdán ül össze ismét.

Szerző (Forrás)
F. Cirkl Zsuzsa, Vajdaság Ma
Ostale vesti