Ugrás a tartalomra

A szocialisták és a VMSZ a kormányban, az Új DP ellenzék?

A szocialisták és a Vajdasági Magyar Szövetség vesznek részt a Vučić kormányában, Boris Tadić pártja pedig az ellenzéket alkotja majd. Az Új Demokrata Párt azonban kész segíteni a hatalon működését – ezek az információk a Večernje Novosti napilapban jelentek meg.

Ami viszont megerősített tény, hogy a Szerb Haladó Párt a hétvégén is tárgyal a kormányalakítás kapcsán a Szerbiai Szocialista Párttal és az Új Demokrata Párttal. Vasárnap már kiderülhet, ki lesz az új parlament elnöke, akit hivatalos szerdán választanak majd meg. A Novosti értesülései szerint Goran Knežević, a haladók alenöke és Zoran Babić, a párt tisztségviselője a legesélyesebbek erre a posztra. A haladó párt azon is gondolkodik, hogy a szerb parlament elnökét az elkövetkező négy évben évente válasszák meg.

A tervek szerint a kormánynak 19 tagja lesz, azaz 15 tárcavezetője, három alelnöke és egy miniszterelnöke. A haladók keddi főbizottsági ülésén kristályosodik ki, hogyan alakul az új kormány – nyilatkozta Nebojša Stefanović, a párt alelnöke. Hozzátette, a 16-17 miniszteri posztból a haladók 5-6-ot kapnak. A Szerb Haladó Párt támogatja a Vajdasági Magyar Szövetség részvételét a kormányban, a VMSZ azonban csak államtitkári helyekre pályázik – mondta Stefanović.

A szocialista pártelnök, Ivica Dačić szerint a hétvégi megbeszéléseken konkretizálják a megkezdett programot, a többi pedig Vučićon múlik. Dačić elmondása szerint pártja tiszteletben tartja a nép akaratát, és segíteni fogják az új kormányt a tervek megvalósításában, ha erre felkérik őket. Attól sem riadnak azonban vissza, hogy erős ellenzékként lépjenek fel, ha a koalíció nem jön létre. Ellenzékből politizálni még nem azt jelenti, hogy egy párt szétesett – hangsúlyozta a pártelnök, aki kiemelte, hogy mindenképpen elfogadják Vučić döntését.

Előzmények:

A hétvégén folytatja a kormánykoalíciós tárgyalásokat a Szerb Haladó Párt

A Szerb Haladó Párt a Vajdasági Magyar Szövetség, a Szerbiai Szocialista Párt és az Új Demokrata Párt vezetőivel ültek egy asztalhoz a héten. A végleges döntést várhatóan jövő héten hozzák meg. Az új kormány a tervek szerint április 25-ig megalakul.

A Szerb Haladó Párt először a Vajdasági Magyar Szövetséggel tárgyalt a kormányalakítás kapcsán. A pártnak miniszteri posztot kínáltak fel. A VMSZ átadott egy hétoldalas dokumentumot, amelyben azok a programpontjaik szerepelnek, amelyeket szeretnének az új kormányprogramban viszontlátni. Pásztor István hangsúlyozta: Úgy nem kívánnak a többség része lenni, ha nem tudják az ambícióikat képviselni, megvalósítani. A tárgyaláson főleg a nehéz gazdasági helyzet megoldásáról beszélgettek, de szó volt Szerbia európai uniós csatlakozásáról és Vajdaságról is.

Egy nappal később már Ivica Dačićot, a Szerbiai Szocialista Párt elnökét fogadta a haladók vezetője. Egy egységes Szerbia kialakításához és az átfogó reformok megvalósításához keresnek koalíciós partnereket a haladó párt tagjai. A szocialistákkal is főleg gazdasági kérdésekről beszélgettek. Személyi kérdésekről, a tisztségek kiosztásáról egyelőre nem volt szó.

Csütörtökön Boris Tadić, az Új Demokrata Párt elnöke is sorra került. A két vezető egyetértett a kulcsfontosságú kérdésekben. Legtöbbet a gazdasági és a szociális kérdésekről beszéltek. Vučić szerint Szerbia fejlődéséhez olyan kormányra van szükség, amely dolgozni fog, komolyan veszi feladatát, felelősséget vállal, és szakértelemmel rendelkezik. Ezért nem célja az SZHP-nek kizárni más pártok szakembereit az ország vezetéséből.

A haladók főbizottságának ülését a jövő hét elején tartják, amelyen végső döntést hoznak a leendő kormány összetételéről. Annyi biztos, hogy az új kormány legfeljebb 19 tagú lesz. Aleksandar Vučić, a haladók elnöke elmondta: átfogó reformokat terveznek a közszférában, a közvállalatoknál. Csökkenteni kívánják a fizetéseket, várhatóan 10-15 százalékkal. Megreformálnák a munka-, a privatizációs, valamint a csődeljárásról szóló törvényt. Az új kormány intenzív foglalkoztatási politikát folytat majd, a magánszektort erősítik, akár a szolidáris adó megszüntetésével is. Nagy koncessziós projektekben gondolkodnak, vagyis 20-30 évre fejlesztés céljából külföldieknek adnának bérbe területeket – emelte ki Vučić.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks