Ugrás a tartalomra

Ráhangolódni a következő tanévre

Lezajlott a 18. Szabadkai Nyári Akadémia – Levél az oktatási minisztériumnak

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének 18. Szabadkai Nyári Akadémiája egy záróműsorral ért véget, amely a képzésnek otthont adó Ivan Sarić Műszaki Iskolában zajlott. A kilenc szakcsoport pedagógusai hangulatos, színes műsort készítettek, amelynek során mindegyik csoport bemutatta, lényegében mivel foglalkozott az elmúlt öt nap alatt.

Az óvodapedagógusok például bájos bábjátékkal rukkoltak elő és bábkiállítást tartottak, a logikai képességfejlesztő csoport a sakkot kombinálta a zenével, a magyar nyelv és irodalom csoport Weöres Sándor Pletykázó asszonyok mondókáját gondolta újra mai humorral fűszerezve, a matematikai csoport bűvésztrükkökkel próbálkozott, a pedagógiai csoport vidám jelenetet készített a tanítás módszertanáról, a testnevelő csoport zumbával hívta fel a figyelmet a mozgás fontosságára, emellett a tanárok néptáncot is roptak és fellépett a nyári akadémia kórusa.

A 18. Szabadkai Nyári Akadémiát De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke értékelte lapunknak:

– Amit előirányoztunk a programban, azt a legapróbb részletekig teljesítettük. Negyvenhat előadót vártunk, mindegyikük megtartotta előadását, a résztvevők pedig aktív szerepet vállaltak a képzésen. Idén leginkább talán a nevelési szempontok kerültek előtérbe. Tanítani, de hogyan? – tettük fel a kérdést és ezt helyeztük középpontba is, mivel nagyon fontosnak tartjuk a tananyag hatékony átadását a tanulóknak. Ennek módszertanát taglaltuk, hogyan lehet megragadni a tanulók, a diákok figyelmét, hogyan lehet motiválni őket, különösen ebben a rohanó világunkban és bőséges információ-áramlásban, amikor nem egyszerű felkelteni az érdeklődésüket. Foglalkoztunk továbbá az iskolai stresszel és a pedagógusok lelki egészségével is. Minden alkalommal újdonságokat is viszünk a nyári akadémia programjába. Azzal is, hogy változtatjuk a témákat, a szakterületeken belül is, így a pedagógusok minden évben valami újat hallhatnak.

Fontosnak tartjuk a tartalmi és módszertani szempontból történő változatosságot, amely során a pedagógus fejlődhet és továbbképezheti magát. A témaköröket igyekszünk aktualitásokhoz vagy évfordulókhoz is kötni, idén ugyebár az I. világháború kitörésének évfordulója kapcsán a történelmi szakcsoportban erre a témára is lehetett előadásokat hallani. Egyébként egyesületünk honismereti versenyén idén épp erre térünk ki, az I. világháború lesz a témája ennek is.

A tanárok tehát a képzésen elhangzottakból is meríthetnek. A többi szakcsoport programja is érdekfeszítő volt. Az óvodapedagógusok elsajátíthatták, hogyan készíthetnek egyszerű és tetszetős bábokat, amelyek segítségükre lehetnek, ha a gyerekek fejlődéséről van szó. A néphagyomány ápolásra is ügyeltünk. A néptáncoktatásban szemléletváltás történt, így terítékre került a játékos elsajátítása is. Szeretünk újítani a programjainkon és már gondolunk a következő év program-összeállítására.

A zárónapon a pedagógusok kérdőívet töltöttek ki, amelyben kiértékelték a nyári akadémiát és ötleteket adtak, hogy a jövőben milyen témákat taglaljunk – mondta De Negri Ibolya, és kitért arra, hogy szakmai fórumot is tartottak a tanítók részére.

– Egyesületünkön belül tanítók szakcsoportja működik, így több helyiség iskoláinak tanítói tanácskoztak azokról a problémákról, amelyek felmerülnek munkájuk során. Téma volt az inkluzív oktatás kérdése, egyes tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy jobb lenne visszahelyezni a speciális iskolákba. Ehhez kapcsolódóan volt szó arról is, hogyan lehet nagy létszámú osztályban az átlagtanulók mellett az inkluzív oktatásban részesülő, valamint a tehetséges tanulókkal dolgozni.

Felmerült a szülők-tanítók kapcsolata is, sok tanító tapasztalja ugyanis, hogy a szülő beleszól a munkájába. Előjött továbbá a bürokrácia témája, hogy mennyire sok dokumentumot kell vezetniük manapság a pedagógusoknak, ami persze túlterheli őket, sok időt vesz igénybe, ezáltal pedig nyilvánvalóan kevesebb idő jut a gyakorlati tanításra. Ezzel kapcsolatban a köztársasági oktatási miniszter körlevelet küldött ki, a pedagógusok javasolhatják, hogy mi mindenen változtatnának az oktatási rendszerben.

Mi is megfogalmaztunk egy levelet, amelyet több mint százan aláírtak. Arra vonatkozik, hogy ne kelljen ilyen sok dokumentációval bíbelődniük a pedagógusoknak és legyenek kevesebb órák, mert nagyon leterheltek a tanulók – fejtette ki De Negri Ibolya, aki hozzátette, hogy a képzés során sok pozitív ötletet és tapasztalatot tudtak cserélni a pedagógusok, öt nap alatt a délelőtti szakcsoportmunkák után, délutánonként szélesebb érdeklődési körű előadásokat hallgathattak, emellett alkalom nyílt az oldottabb légkörű beszélgetésekre, barátkozásokra is.

– A nyári akadémia egyik fő célja az is, hogy a pedagógusok feltöltődjenek, ráhangolódjanak a következő tanévre, ami már a nyakunkon van. Azt még hozzátenném, hogy habár pont az eddigi időjárási tapasztalatok miatt, idén egy héttel később tartottuk meg a képzésünket, így is kifogtuk a rekkenő hőséget.

Úgy látszik, ez a rendezvényünk része marad. A résztvevők erre már számítanak és hoznak magukkal legyezőt. Ettől válik igazi nyári akadémiává.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Lukács Melinda
Többi hír