Ugrás a tartalomra

A politikai dialógus jelenti az egyetlen megoldást

Pásztor István szerint a keddi pártközi egyeztetésnek sikerült a helyzetrendezés irányába terelnie a történéseket – Az SZHP és az SZSZP szerint már voltaképpen meg is bukott a Pajtić-kormány

A részvevők értékelése szerint sikeres volt és lefektette a politikai dialógus alapjait az a keddi megbeszélés, amelyet Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke hívott össze a vajdasági döntéshozás terén kialakult patthelyzet rendezése érdekében.

A találkozóra nem jöttek el a Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és az Új Demokrata Párt képviselői, a Szerb Haladó Párt, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerbiai Demokrata Párt és a Szerb Radikális Párt illetékesei azonban jelen voltak.

A képviselőház elnöke, Pásztor István a találkozót követően megtartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy megállapítást nyert: a jelenlegi szituáció tarthatatlan, kiutat kell abból találni a vajdasági polgárok érdekében, s ezt a kiutat csakis politikai dialógus révén lehet fellelni. Mint mondta, a jelen lévő pártok képviselői sajnálattal vették tudomásul, hogy a már említett három párt mondvacsinált okoknál fogva végül mégis a távolmaradás mellett döntött, holott korábban még azt hangoztatták, hogy készen állnak a párbeszédre. Pásztor kiemelte: a részvevők többsége egyet tudott érteni a legfontosabb kérdések meghatározása terén, s abban is, hogy a következő egyeztetések alapjait ezek a kérdések képezzék. Mindenekelőtt a jövő évi költségvetés, a Vajdaság finanszírozásáról és hatásköreiről szóló törvények ezek, melyek meghozását az alkotmány is előirányozza. A vajdasági hatalmi többség átalakításáról, a jelenlegi helyzet megoldásáról is szó esett, s mint azt Pásztor kifejtette, több eshetőség is felmerült, egyebek között az egységkormány létrehozása is, mely meghatározott általánosan elfogadott programcélokra épülne. Ugyanakkor elismerte: a jelen pillanatban ez az ötlet nem számít mindenki számára elfogadhatónak. Arról számolt be, hogy az egyeztetések tíz nap múlva folytatódnak, addig maga tárgyal a politikai pártok képviselőivel.

Pásztor kifejtette, hogy a találkozó után beszélt a Demokrata Párt frakcióvezetőjével is, mert azt tartotta megfelelő lépésnek, ha maga tájékoztatja a párt illetékesét a megbeszélésen történtekről, s nem a médiából értesül majd arról, mi történt.

– Összegezve azt tudom mondani, hogy sikeres megbeszélést tudhatunk magunk mögött, mely a kedélyek csillapításának irányába mutat. Ezt máris eredményként könyvelhetjük el. Remélem, hogy a következő napokban vagy hetekben senki sem dönt úgy, hogy aláássa a most elért eredményt. Azért kell ezt kimondanom, mert tisztában vagyok vele, hogy ilyen elképzelések is léteznek ma – hangsúlyozta.

Kifejtette, hogy a párbeszéd következő körében már részt vehet a Demokrata Párt is, erre vonatkozó jelzések érkeztek a szervezettől, melyek szerint az szívesen felülvizsgálná a távolmaradásra vonatkozó döntését.

A demokratákkal ellentétben a liga utólag sem mutatott nagyobb együttműködő készséget. Egy közleményben ítélte el Pásztor azon előző napi kijelentését, mely szerint egyeseket zavarja, hogy egy keresztény magyar akarja egy asztalhoz ültetni a feleket.

Ebben vallási és nemzetiségi megkülönböztetést vélt felfedezni a párt. Pásztor válaszában kiemelte, senkit sem különböztetett meg nemzeti hovatartozása alapján, az alapján különböztette meg a pártokat, hogy melyik hajlik a párbeszédre és melyik nem.

NEM LESZNEK VÁLASZTÁSOK

A találkozót követően az azon részt vett ellenzéki pártok illetékesei is nyilatkoztak. Igor Mirović, a Szerb Haladó Párt Vajdasági Tanácsának elnöke azt mondta, hogy pozitív fejlemény a párbeszéd elindítása, s hogy ténylegesen ma már nem rendelkezik a kormányzáshoz szükséges kapacitással Bojan Pajtić kabinetje.

Alapjában véve már megbukott a tartományi kormány – foglalt állást Mirović. Mint mondta, fejlesztési projektumokról, gazdasági programcélokról is szó esett.

– A találkozót a DP, a VSZL és az ÚDP távol maradása határozta meg. E pártok döntésükkel azt bizonyították, hogy nem tisztelik a képviselőházat, a vajdasági polgárokat. Mi a dialógus folytatásában bízunk, hajlandók vagyunk kompromisszumot kötni egy olyan új tartományi kormánynak a létrehozása érdekében, amely az átmeneti időszakban foglalkozna a létfontosságú problémák rendezésével – fejtette ki.

Mint mondta, szeptember végéig megoldást kellene találni a tartomány vezetőségének krízisére. Az SZHP erős ellenzékként tevékenykedik majd a képviselőházban, ha a folyamatban lévő megbeszélések nem vezetnek eredményre, tette hozzá, s továbbra is a parlamenten és az intézményes kereteken belül folytatnak majd harcot a tehetetlen vezetőség ellen.

Közölte, hogy nem kívánnak képviselőket elcsábítani saját táborukba primitív módon, különféle ígéretek hangoztatásával, minden képviselőnek magának kell eldöntenie, melyik koncepció mögé tud felsorakozni. A rendkívüli választások lehetőségét elvetette, mint mondta, azok nem szerepeltek témaként a találkozón sem.

VAJDASÁG KIZÁRÓLAGOS KÉPVISELŐI

Dušan Bajatović, a Szerbiai Szocialista Párt Vajdasági Bizottságának elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy a DP már tizennégy éve nem hajlandó senkivel dialógust folytatni.

Kulcsproblémának nevezte, hogy a liga és a DP Vajdaság kizárólagos képviselőjének tartja magát. Bajatović egyetértett Mirović azon álláspontjával, hogy a tartományi kormány voltaképpen már meg is bukott, s csak formális, matematikai a hatalma.

Mint mondta, ennek a krízisnek a polgárok isszák meg a levét. A részvételt elutasító pártok szerinte nem létező erejüket fitogtatva azt akarták most bizonyítani, hogy az ellenzéki oldal továbbra sem rendelkezik a kormányalakításhoz szükséges 61 képviselővel. Úgy értékelte, hogy e pártok jelenlegi hozzáállása nem Vajdaság autonómiájának definiálása irányába mutat, hanem éppen ezzel ellentétben, az annak megszüntetéséért síkra szálló erőket segíti.

AZ ALKOTMÁNYMÓDOSÍTÁS ELLEN

A Szerb Radikális Párt és a Szerbiai Demokrata Párt illetékesei azt mondták, hogy számukra az olyan megoldások számítanak elfogadhatónak, amelyek nem a szerb alkotmány módosításáról és Vajdaság autonómiájának a megváltoztatásáról szólnak.

Milenko Jovanov (SZDP) szerint ez az alaptörvény az egyetlen védőbástya az állam dezintegrációja ellen, legyen szó akár Koszovóról, akár Vajdaságról, Raškáról vagy bármelyik más térségről.

Pártja akkor foglal majd állást egy esetleges új kormány támogatásával kapcsolatban, ha látják ennek a kormánynak a céljait, tette hozzá.

Milorad Mirčić, az SZRP alelnöke kifejtette, hogy pártja készen áll részt venni egy egységkormány, programkormány munkájában, melynek feladata lenne az alkotmánybírósági döntések végrehajtása.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v.ár
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks