Ugrás a tartalomra

Hatékonyabb parlamenti munkára számít a VMSZ

Hatékonyabb munkára számít a szerbiai parlamentben a Vajdasági Magyar Szövetség a következő négy évben. A munkát a hat parlamenti képviselő mellett öt államtitkári pozíció és több parlamenti bizottságban való tagság is segíti majd.

Vicsek Annamária VMSZ-es köztársasági parlamenti képviselő emlékeztetett arra, hogy az oktatásra vonatkozó törvényeket már az előző ciklusban meghozta a parlament, de ezen belül azért vannak olyan területek, amelyek javításra szorulnak. Az egyik ilyen a szerb nyelv mint környezetnyelv oktatása. Az erre vonatkozó tantervjavaslat ugyanis régóta várat magára. „A gyakorlatban nagyon jól tudjuk azt, hogy a szórványtelepüléseken és a tömbben nem lehet ugyanazzal a módszerrel a szerb nyelvet tanítani. Azoknak a gyerekeknek, akiknél környezetnyelvként nem működik a szerb nyelv oktatása, ott idegen nyelvként kell oktatni. És mindennek kihatása lesz a munkaerő-piaci megítélésre” – hangsúlyozta Vicsek Annamária.

Pásztor Bálint frakcióvezető kiemelte, hogy új érdekérvényesítési mező nyílt meg, ami azt jelenti, hogy a kormányra és a minisztériumokra is nagyobb rálátása lesz a VMSZ-nek. „Ez azt fogja eredményezni, hogy a törvénymódosítások és a jogalkotás folyamatában korábban hozzá tudunk majd jutni a javaslat szövegéhez, és már a javaslattétel fázisában a módosítási indítványainkat be tudjuk nyújtani, illetve a számunkra fontos elemeket bele tudjuk építeni ezekbe a szövegekbe” – magyarázta Pásztor Bálint.

Az uniós csatlakozási tárgyalások legnagyobb része belföldön zajlik – hangsúlyozta Varga László képviselő, aki várhatóan ismét a parlament európai integrációs bizottságának elnökhelyettese lesz. „Azért zajlik itt, mert a folyamatnak, a tárgyalásoknak a döntő része akkor dől el, amikor az ország meghatározza a tárgyalási pozícióit, amiket azután képviselni fog Brüsszelben. Mivel ez így van, ezért borzasztóan fontos lesz az, hogy a kormányban és itt a parlamentben is, ott leszünk azokon a pontokon, amikor a vajdasági magyarság szempontjából is fontos kérdésekről döntenek.”

A képviselők egyébként szombaton döntenek a kormányról szóló törvényről, ezt követően pedig az új kabinet tagjai vasárnap tehetik le esküjüket.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks