Ugrás a tartalomra

Átadták a Topolyai Művésztelep felújított épületét

A Topolyai Napok rendezvénysorozat keretében adta át ma rendeltetésének Kókai Mernyák Melinda községi elnök a művésztelep felújított épületét.

A projektum a Képzőművészet a bácskai régió turizmusának fejlesztésében elnevezésű IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programnak köszönhetően valósulhatott meg, melyben három település, Topolya, Jánoshalma és a Temerini TAKT jutott Európai Uniós eszközökhöz.

Topolyán a munkálatok áprilisban kezdődtek el, és 524 négyzetméter hasznos felületet újítottak fel, és tetőcserére is sor került. Egy multifunkcionális közösségi tér, amely kiállító teremként és étteremként is szolgál, nyolc két ágyas, fürdőszobával is ellátott szoba várja az alkotókat, és mindazokat, akik igénybe veszik a létesítményt. Mindezt a munkához szükséges korszerű felszereléssel látták el. Az adaptáció összértéke a korszerű fűtéssel együtt 139 597 euró.

Mint Balassa Endre projektmenedzsertől hallottuk, a program célja a meglevő művésztelepek felújítása, az egymás közötti kapcsolatok, együttműködések bővítése, kiállítások, alkotótáborok szervezése. Valóságos kihívást jelent, hogy a művészet milyen lehetőséget nyújthat a turizmus fejlesztésében.

A lehetőségekhez mérten tovább szeretnék folytatni a létesítmény fejlesztését, hisz az igazán festői környezetben, a tó közvetlen közelében található épület számos lehetőséget nyújt. A terület rendezése mellett sportpályák, terasz, és a tóhoz vezető lejárat létesítését is tervezik, de természetiskolák, különböző táborok megtartására is alkalmas.

Zsáki István festőművész sem titkolta örömét, hisz mint mondta, 20 év után végre ismét van egy olyan hely, ahol összejöhetnek a képzőművészek, és máris bejelentette az őszi alkotótábor idejét: szeptember 22-től 28-ig a régió 20 festőművésze alkot majd a Topolyai Művésztelepen

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Komáromi Gizella
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto