Ugrás a tartalomra

„A magyar kultúra egy és oszthatatlan”

Halász János: Nagyon aktív és a kultúrát ápoló, szerető közösség a vajdasági magyar – A szecessziós Szabadka kulturális sétaút bemutatása

 

A kulturális turizmus fellendítésének lehetőségeit feltáró séta zajlott kedden Szabadkán, amely során kulturális örökségünk és értékeink kerültek bemutatásra, így egyebek között Csáth Géza szülőháza, a Kosztolányi Dezső-emlékpark, a Zsinagóga, a Szabadkai Városi Múzeum, a Szabadkai Városi Könyvtár és a városháza. A sétán részt vett Halász János országgyűlési képviselő, a Magyar Művészeti Akadémia felügyelő testületének vezetője is, aki a magyar értékek számbavételének fontosságát hangsúlyozta.

– A magyar kultúra egy és oszthatatlan. Minden magyarnak joga van ahhoz, hogy a kultúráját megélje, azt művelje, abból töltekezzen. Épp ezért a határon túli közösségek kulturális kezdeményezéseit, aktivitásait támogatja a magyar kormány. Egész Vajdaságban működő művelődési intézmények, színházak is támogatást kapnak, és együttműködnek a magyarországi országos kormány által működtetett intézményekkel. Ezt továbbra is erősíteni kell. Mint a Hungarikum Bizottság tagja és parlamenti képviselő fontosnak tartom a határon túli értékek számbavételét, felsorolását, hogy az értéktárban kitüntetett helyet kapjanak. Százöt olyan határon túli érték került az értéktárba, amelyet eddig beneveztek és a bizottságok elfogadtak. Ebből hatvanöt Vajdaságban található. Ez azt is mutatja, hogy nagyon aktív és a kultúrát ápoló, szerető közösségről van szó. Ez azért is jó, mert könnyebb lesz bekapcsolódnia abba a nagy magyar együttműködésbe, amely a Hungarikum Bizottságon keresztül az összmagyar értékeket is erősíti. Megőrizhetjük és átadhatjuk ezen értékek mondanivalóját. Megmutathatjuk a világnak és magunknak is, hogy mennyit érünk – mondta Halász János.

 

Lovas Ildikó, az MNT kulturális tanácsosa, a Magyar Összefogás lista jelöltje a séta során kiemelte, hogy egyre többen fordulnak meg Szabadkán, de nem mindig tudják, hogy milyen értékek mellett haladnak el. Az MNT ezen változtatna az elkövetkező négy évben:

– Az MNT-nek fontos, hogy az elkövetkező négy évben hírünket vigyük a világba. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy milyen csodálatos és nagyszerű kulturális örökséget mutathatunk fel. Ehhez nagy segítség számunkra Magyarország kormányának a támogatása. Szabadkát egy olyan magyar szellemi központtá szeretnénk tenni, amely kommunikál más vajdasági városokkal és intézményeikkel. A kutatóközpontot Szabadkán hoznánk létre, szeretnénk megújítani a Szabadkai Városi Könyvtárat, hogy a régi Kaszinó, a Kosztolányi-regény színhelye kiállítási tér legyen, és egy modern, korunknak megfelelő multimediális olvasóterem legyen kialakítva az udvarban. Vajdaság egészére vonatkozva tervezzük a virtuális örökség múzeumának létrehozását, a tájházak további fejlesztését és az amatőr színjátszás támogatását – fejtette ki Lovas Ildikó.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere szerint Szabadka fejlődést mutat a turizmus területén:

– Szabadka óriási lehetőségeket kínál, turisztikailag tartalmai kezdenek kialakulni. A belváros és a Zsinagóga rendezése folyamatban van, Paliccsal kiemelten foglalkozunk, akárcsak az intézmények működésével. Megvannak tehát a feltételek, hogy előrelépés történjen. Egyre több turista látogat Szabadkára, növekszik a város idegenforgalmi bevétele. Messze vagyunk még a tökéletestől, de jó úton haladunk ahhoz, hogy legfeljebb öt éven belül Szabadka igen jelentős idegenforgalmi központtá váljon – mondta a polgármester.

A KULTURÁLIS ÉRTÉKEK VERSENYKÉPESSÉ TESZNEK

Pásztor István, a VMSZ elnöke úgy látja, hogy Szabadka versenyképes lehet, ami a turizmust illeti:

– A turizmusban nagy lehetőségek rejlenek, kezd beérni az erőfeszítés, amely a különböző értékek rendszerezését tűzte ki célul. Ennek eredményeként olyan létesítmények létrejöttét, mint amilyen például a Vajdasági Magyar Képtár, amely magyarországi támogatásnak köszönhetően tavasszal nyílt meg. Kulturális értékeink úgymond csomagban történő kezelése olyan vonzerő, amely versenyképessé teszi Szabadkát – hallottuk Pásztor Istvántól.

 

Hajnal Jenő, a VMMI igazgatója, a Magyar Összefogás lista vezetője a vidékfejlesztés fontosságát hangsúlyozta:

– Az értékmentés és az értékteremtés útját jártuk be egész Vajdaságra vonatkozóan. A Magyar Összefogás programjában épp ezért az kapott fontos szerepet, hogyan tudjuk ezeket az értékeket a vidékfejlesztésben hasznosítani. Ennek erősítése lesz az elkövetkező időszak egyik legfontosabb feladata. Az Európai Unióban a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés a két kiemelkedő prioritás, de ezek mellett a turizmusnak is fontos szerepe van. Magyarország példáján is látjuk, hogy a turizmus mekkora húzógazdasággá tud válni. Ezt kell meghonosítanunk magyarországi támogatásból uniós projektumok segítségével. Feladatunk, hogy ezt erősítsük a Kárpát-medence fiataljai körében is – mondta Hajnal Jenő.

 A KULTÚRA OTTHONOSSÁ TESZI A HÉTKÖZNAPOKAT, A LAKÓHELYÜNKET

A program a Szabadkai Városi Múzeumban folytatódott, ahol kerekasztal-megbeszélést tartottak a kulturális turizmusról, kulturális örökségünk és -értékeink bemutatási lehetőségeiről a vajdasági magyar kulturális stratégia és a Magyar Összefogás választási programja tükrében. Erre több kulturális intézmény vezetőjét, képviselőjét hívták meg.

Mint Pásztor István, a VMSZ elnöke fogalmazott, sok pótolnivalónk van, hogy az az építkezés, rendszerezés, az a felfelé kapaszkodás, amely ezt a közösséget az elmúlt években jellemezte, kellőképp ismertté váljon nálunk és összmagyar vonatkozásban is.

Mint Halász János kifejtette, a kultúra fontos a nemzeti identitásképzés, a fiatalok identitástudatának erősítése szempontjából és azért is, mert otthonossá teszi a hétköznapokat, a lakóhelyünket. Az otthonosság érzethez hozzátartozik az, hogy a kultúránkat meg tudjuk élni. Vajdaságban e téren megvan a kezdeményezőkészség, a lendület. Azt tapasztalta, hogy itt amihez hozzákezdenek, az el is készül, gondoljunk csak a Vajdasági Magyar Képtárra vagy a Kosztolányi-szoborra, vagy a határon túli magyar értéktár vajdasági kincseire. Mint hangsúlyozta, lényeges, hogy a határon túli magyar közösségek is részt vegyen az egységes magyar kultúrában, ezért fontos az anyaország és a határon túli régiók együttműködése a művészeti téren, de a közművelődés, közösségi művelődés terén is, és az, hogy a színházak, a múzeumok, tájházak, kiállítások támogatást kapjanak, hogy a kulturális turizmusban rejlő lehetőségek kellő hangsúllyal kerüljenek bemutatásra az anyaországban. Mint Lovas Ildikó ennek kapcsán elmondta, máris 4 olyan kulturális útvonal terve készült el, amely vonzó lehet az anyaországból idelátogatók számára.

A kulturális intézmények képviselői számos olyan elképzelést ismertettek, amelyek megvalósulásuk esetén hozzájárulhatnak a kulturális turizmus felvirágoztatásához.

Hajnal Jenő arról szólt, hogy a Magyar Összefogás lista programjában e kérdéskör nagy hangsúlyt kap, és ez csak együttesen, élő, közvetlen kapcsolattal valósítható meg.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks