Ugrás a tartalomra

Baráth Ferenc díszpolgári címet kap

Szigorítások a költségvetési bevétel csökkenése miatt Magyarkanizsán

Magyarkanizsa község idei nyilvános elismeréseinek listája vált ismertté a községi képviselő-testület tegnapi ülésén. Baráth Ferenc magyarkanizsai születésű budapesti képzőművésznek ítélték oda a község díszpolgára címét, amelyet a Pro Urbe díjakkal együtt a községnapi ünnepségen adnak át. A pénzjutalommal járó Pro Urbe díjat Kocsis Kornél kapja, emlékéremben részesül még Kávai Anna, Kormányos Kávai Lívia és az Agrokanizsa (a termelők egyesülete).

Ezenkívül a mezőgazdasági földterületek rendezéséről, a költségvetés első félévi jelentéséről, valamint a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény és a Szociális Központ munkatervéről is szavaztak a képviselők. A község költségvetési mutatói szerint 2014 első felében az egész évre tervezett 950 millió dinár bevételből mindössze 305 millió valósult meg, s a tavalyi bevételhez képest is 100 millióval kevesebb. Domonkos Tibor, az adóigazgatási főosztály vezetője elmondta, a csökkenés oka, hogy állami, köztársasági, tartományi és községi szinteken mindenütt csökkentek a költségvetési bevételek.

– Az a célunk, hogy szűkösebb keretből is funkcionálisan működni tudjunk, s elvégezzük a feladatainkat. Szeptember elsejétől október 16-áig korlátozzuk a költségvetés felhasználóit a kifizetéseket illetően, a munkabérek, az állandó költségek, a juttatások és az anyagra szánt eszközökön kívül minden kifizetést külön kérvényezni kell. Az egyéb célokra beígért eszközöket pedig október 16-a után lehet igényelni, de a költségvetés megvalósulásával összhangban – mondta Domonkos.

A mezőgazdasági földterületek esetében kiderült, hogy 2900 hektár állami földterületet tudnak bérbe adni, s az ebből származó bevételt céleszközökre fordítják. Továbbá a képviselők elfogadták a polgári rendvédelem megszervezéséről és működéséről szóló rendeletet, melynek célja, hogy fokozzák az óvintézkedéseket, illetve segítse a polgármester, a Községi Közigazgatási Hivatal és a rendkívüli helyzetekért felelős törzskar munkáját. A polgári védelmen belül felelős személyeket, csoportokat, műszaki felszereléssel rendelkező vállalatokat, cégeket tudnak bekapcsolni a munkába. A polgári egységeket nagy munkaigényű, de kevésbé bonyolult védelmi és mentési feladatokra készítik fel, mint kezdeti és kisebb tüzek, erdei tüzek lokalizálása és oltása, az árvízvédelemben való részvétel, elsősegélynyújtás, rendfenntartás és a rendkívüli helyzetek törzskara által szükségesnek ítélt egyéb tevékenységek.

Szerző (Forrás)
Kozma Rita, Magyar Szó
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks