Ugrás a tartalomra

Véget ért a médiatörvény-csomag általános parlamenti vitája

BELGRÁD - A Köztársasági Képviselőház befejezte a médiatörvény-csomag általános vitáját, holnap a privatizációs és csődtörvényre benyújtott 149 módosítási indítvánnyal foglalkozik.

A három médiatörvény elfogadásával 11 év után biztosítják a gyors, pontos és pártatlan tájékoztatást – mondta a parlamentben Ivan Tasovac szakminiszter.

A két közszolgálati adót a költségvetésből pénzelik, tehát megszüntetilk a tv-előfizetést, viszont 2016-tól külön illetéket vezetnek be. A többi költségvetési médiumot jövő júliusig privatizálják.

Azonban öt évig nem változtatható meg a műsorszerkezetük, ez elsősorban a kisebbségi nyelven tájékoztatók számára fontos.

Pásztor Bálint, a VMSZ frakcióvezetője megerősítette az Újvidéki Rádiónak, hogy a Magyar Szó és a Hét Nap gazdasági társaságként megmarad a Nemzeti Tanács hatáskörében, és továbbra is normatív alapú lesz a finanszírozása.

Borislav Stefanović, a demokraták frakcióvezetője azt kérdezte a szakminisztertől, mit gondol azokról, akik eddig rendszeresen fizették a tv-előfizetést, hiszen nincs szankció azok ellen, akik ezt elmulasztották.

Úgy vélekedik, hogy a kormány megszünteti a helyi és regionális mégiumokat, a megmaradókat pedig teljesen ellenőrizni fogja.

Tasovac miniszter azt válaszolta, hogy a helyi médiumokat projektumok alapján pénzelik.

Szerző (Forrás)
Tanjug, RTV
Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről