Ugrás a tartalomra

A test a lélek keresztje

Nemes Fekete Edit kiállítása Palicson

Nemes Fekete Edit keramikusművész a kilencvenes évek kezdete óta több rajz- és kollázssorozatot alkotott a keresztút témájára. Szerdán a palicsi könyvtár kiállítótermében ennek a témának és a művésznek a találkozását tükröző kiállítást nyitottak meg A test a lélek keresztje címmel.

„Két irányba ágazó egyazon téma jellegzetességeit figyelhetjük meg. A keresztút egyik megjelenési formája a pasztell, a másik a kollázs; az egyik többszínű, a másik leszűkített színskálán mozog. Az egyik megszokott méretű faliképek sorozata, a másik közös sötét alapra helyezett miniatűrök egymásutánja. Ezután további két irányba ágazik a keresztútról alkotott, pasztellbe simuló gondolat: a sápadtabb, freskóra emlékeztető, majd a markánsabb színű megjelenési formába” – mondta el a több sorozatból összeálló kiállítás megnyitóján Horváth Emma.

A kiállítóteremben ugyanakkor az áttételesen a témához kapcsolódó négy kerámiaszobor is helyet kapott, amelyek – mint Horváth Emma fogalmaz – csendben őrködnek a rajzok vonalainak hálói fölött, az egyik falon pedig vajdasági népi imádságok ihletésére született pasztelleket tekinthetnek meg a kiállítás látogatói.

„Minden emberek nehéz a keresztje, s ezeken a képeken keresztül a legnehezebb pillanatokat, perceket élheti meg az ember” – mondta el a több évtizedes múltra visszatekintő sorozatot lezáró kiállításról Nemes Fekete Edit.

A szabadkai keramikusművészt Török István festő és a palicsi könyvtár munkatársa köszöntötte házigazdaként, a kétnyelvű kiállításmegnyitón pedig közreműködtek az Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör versmondói.

Szerző (Forrás)
R. A., Vajdaság Ma
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks