Ugrás a tartalomra

Idősek ki-mit-tudja Szabadkán

Mintegy harminc produkció versengett a továbbjutásért

Immár második alkalommal került megrendezésre az Idősek Kárpát-medencei Kulturális és Művészeti Vetélkedője, melynek vajdasági elődöntőjét a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület társszervezésében tegnap tartották meg Szabadkán a Népkörben.

Mihályi Katalin, az egyesület elnöke elmondta, egész Vajdaságból jelentkeztek résztvevők, legtöbben Észak-Bácskából, hogy nyolc kategóriában összemérjék tehetségüket.

Összesen mintegy kétszáz fellépője volt a tegnapi Idősek ki- mit-tudjának, az öttagú zsűrinek pedig harminchárom produkció közül kellett kiválasztania kategóriánként a legjobbakat, akik majd továbbjutnak a magyarországi középdöntőbe. A produkciók között volt ének, zene, vers, színpadi mű is, és több mint tíz kiállító, illetve kiállítócsoport indult a vetélkedőn kézimunkákkal, fotókkal, festményekkel, sőt filmmel is.

A vetélkedő egyik vendége Szvorák Katalin Liszt- és Kossuth-díjas népdalénekes volt, aki maga is színpadra lépett és énekelt a közönségnek.

– A vetélkedővel az idősekre szeretnék ráirányítani a figyelmet, hogy milyen értékeket is képviselnek, s mi fiatalabbak mennyi mindent tanulhatunk tőlük. Tavaly az országos döntőn zsűriztem, és nagyon megható pillanatokat éltem meg.

Ezek az emberek teljesen kivirultak, megfiatalodtak lelkileg, s valóban, a művészet lelkileg nagyon fel tud minket tölteni, s elfelejtet minden bút, bánatot – mondta az elismert előadóművész a verseny kapcsán.

A rendezvény szervezője a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete, Kocsis József, a SZIME elnöke pedig a vetélkedő megálmodója. Kovács elmondta, immár második alkalommal sikerült megszervezni ezt a vetélkedősorozatot, melyen tavaly tízezren vettek részt az egész Kárpát-medencéből, s nem csak a civil szervezetek, egyesületek berkeiben tevékenykedő idős emberek, magánszemélyek vesznek részt a Ki mit tud?-on, hanem idős otthonokból is jönnek fellépők.

– Célunk, hogy megmutassuk az egész Kárpát-medencének, hogy mit gyűjtöttek össze időseink az elmúlt évszázadok folyamán, és persze hogy ezt átadjuk a fiatalabb generációknak, hiszen nagyon csodálatos alkotásokat láthatunk, melyek elvésznek, ha nem figyelünk oda rájuk, s az, hogy tavaly több díjat is elvittek a vajdaságiak, azt jelenti, hogy itt is vannak nagyon különleges alkotások és kimagasló produkciók, ami az országos zsűri tetszését is elnyeri – mondta Kovács József.

Vers- és prózamondás kategóriában Harangozó Erzsébet (Szenttamás), a kórus közül első helyet a Szederinda Népdalkör (Palics), második helyet a Rákóczi Férfikar (Csóka), a harmadik helyet pedig a muzslyai Petőfi MME énekcsoportja és citerazenekara és a csókai Móra Ferenc MME Csalogány asszonykórusa szerezte meg. Énekszólista kategóriában első lett Apró János (Csóka) , második Cseri János (Péterréve), harmadik pedig Dietrich Gyula (Szabadka) lett. Hangszerszólisták kategóriában Lele József (Muzslya), egyéb kategória alatt pedig a Su-Trió (Szabadka) jutott a középdöntőbe. Képzőművészet kategóriában első helyet László Teréz (Szabadka), második helyet Lebović Elza (Szabadka), a harmadik helyet pedig Ilić Rozália (Szabadka) szerezte meg. Fotó és film kategóriában az első Hevér Miklós (Szabadka), a második pedig Suvajdžić Đorđe (Szabadka) lett, illetve Póth Imre (Újvidék) különdíjban részsült. Iparművészet kategóriában a Gránátalma (Szabadka) lett az első, a második helyet pedig a Népkör MME Kézimunkacsoportja és a Vajdasági Magyar Folklórközpont kézimunkacsoportja osztotta. Dr. Ványai Éva, a szegedi kistérség szociális intézményeinek igazgatója, Szeged sokévi alpolgármestere különdíjban részesítette Simon Juliannát (Topolya) és Pintér Adriennt (Újvidék). A szervező SZIME az első helyezetteket egy különleges magyarországi kirándulásra is meghívta.

Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke is köszöntötte a vendégeket, aki köszönetet mondott a rendezvény megálmodóinak, s hogy lehetőséget adtak, hogy Vajdaság is bekapcsolódhasson a versenybe, s megerősítse ittlétét a Kárpát-medencében, Vajdaságban és Szabadkán is.

– Nem mondanám ezt versenynek, hiszen mindenki, aki itt fellép, bemutatja tudását, az győztes is egyben, mert bemutatni azt, amit egész életünkben műveltünk, az értelmet ad életünknek.

Köszönet illeti a helyi szervezőket és a fellépőket is, akik eljöttek ide, hogy megmutassák, a magyar nemzet Vajdaságban is él és teszi a dolgát, ami csak egy lehet, hogy megmaradjunk az ősök szülőföldjén és lehetőséget teremtsünk arra, hogy elvégezve a feladatot az utánunk jövő generációk is magyarként itt maradhassanak – mondta Pál.

A vetélkedőt Paskó Csaba plébános, a Magyar Összefogás lista jelöltje nyitotta meg, aki néhány gondolatot osztott meg az egybegyűltekkel.

– Az összefogás nemcsak a magyarság, hanem az egyház ügye is, hiszen az, hogy ötven év múlva lesz-e kinek szentmisét bemutatni, ez ettől is függ.

Ferenc pápa az Evangélium öröme kezdetű apostoli buzdításban a következőket mondja: Ebben a korszakban még ott is, ahol kisebb nyájat alkotunk, az Úr tanítványai arra kaptak meghívást, hogy olyan közösségként éljenek, mely a föld sója és mely a világ világossága. S arra kér, ne hagyjuk, hogy elrabolják tőlünk a kis közösségeket. A pápa nagyon jól tudja, hogy miről beszél, még ha nem is járt itt a Délvidéken.

Világszerte veszélyben vannak az építő, termékeny, életképes, az úton megtartó közösségek, sok-sok gondolkodó ember látja, hogy közösségünket is megcélozták már azok az arctalan, démoni hatalmak és erők, melyek csak szétverni, szétzülleszteni akarják a megtartó, értékrendet továbbadó közösséget, és rabszolgává alázni, lélekben földönfutóvá tenni mindenkit.

Keresztényként lehet és kell is magyarnak maradni, és magyarként kell a keresztény hitet megélni, mert egyébként elárultuk azt a közösséget, mely bennünket emberré formált, amely hazát, hitet, és nem is akármilyen kultúrát és civilizációt adott, amely ma itt, ezen a versenyen is felsorakozik – mondta a plébános megnyitó beszédében.

A tegnapi elődöntő nyertesei továbbjutottak a magyarországi középdöntőbe és akik ott is jól szerepelnek, azok részt vesznek a tavasszal megrendezésre kerülő budapesti döntőn is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, s. l.
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto