Ugrás a tartalomra

„Európa kicsiben”

Újvidékre látogatott az Európai Parlament volt képviselőinek csoportja – A tartomány helyzete és a kisebbségi jogok érdekelték őket

A Tartományi Képviselőházban és kormányban jártak azok az európai politikusok, akik az Európai Parlament Korábbi Képviselőinek Egyesületét alkotják. A küldöttség tagjait Pásztor István házelnök, Miroslav Vasin és Ivan Stijepović alelnökök, valamint Nikola Banjac főtitkár fogadta a parlamentben. Megismertették a hét országból érkezett volt képviselőket a vajdasági parlament működésével, munkájával, tevékenységével, hatásköreivel. A vendégeket köszöntve Pásztor István kiemelte, meglehetősen fontos a több mint 700, politikai életben mai nap is aktív egykori képviselőt tömörítő szervezet tagjainak látogatása, mert ekképpen meggyőződhetnek arról, hogy Vajdaság nem más, mint Európa kicsiben.

Büszkén beszélhetünk arról, hogy a különböző nemzeti közösségek együttélése mindennapjaink szerves része, olyan valami, amiről felismerhetők vagyunk, ami egyedivé tesz bennünket. Vajdaságban magától értetődik a különbözőség iránti tolerancia magas szintje – fogalmazott a házelnök.

Hozzátette, a nemzeti közösségekkel kapcsolatos törvényes szabályozások, különös tekintettel a nemzeti tanácsokról szóló előírásokra, olyan megoldásnak számítanak, amelyet egyes fejlettebb európai országok is megirigyelhetnek.

Az EP korábbi képviselői érdeklődéssel fogadták a hazánk európai uniós közeledésével kapcsolatos információkat, s érdekeltek abban, hogy a tárgyalási fejezeteket minél gyorsabban megnyissa az Unió Szerbiával. Vajdaság helyzetével, hatáskörével, finanszírozásával kapcsolatos kérdéseket is megfogalmaztak, de a regionális együttműködést érintő témák iránt is érdeklődtek.

A korábbi képviselők csoportját Igor Mirović tartományi kormányfő is vendégül látta: Vajdaság többnemzetiségű, multikulturális jellegéről beszélgettek. Mirović tájékoztatta a politikusokat az új kormány munkájáról, mely a gyorsabb gazdasági fejlődést és a nemzeti közösségekkel való hatékonyabb együttműködést jelölte ki céljául. Beszélt a határ menti régiókkal kialakított együttműködésről is, továbbá Vajdaság uniós csatlakozási tárgyalásokban betöltött szerepéről. A kormányban tett látogatása alkalmával a küldöttség, melyet Jan-Willem Bertens vezetett, további információkat szerzett a kisebbségi jogokról és a tartomány pénzelésének módjáról.

Szerző (Forrás)
v-ár, Magyar Szó (Fotó: Ótos András)
Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről