Ugrás a tartalomra

A kormány nem serkenti az árukivitelt Oroszországba

Aleksandar Vučić: Groteszk a Szerbia irányába megfogalmazott kifogás, hiszen a hazai termelés a saját szükségleteinket sem elégíti ki

Pénteki sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić miniszterelnök kijelentette, hogy Szerbia komolyan veszi az Európai Unió nem kötelező erejű dokumentumát és ennek mentén semmilyen intézkedéssel nem támogatja az Oroszországba való árukivitelt. Vučić néhány nappal ezelőtt vette át az EU diplomáciai emlékiratát (aide-mémoire), amelyben a szerb kormányt értesítik, hogy tartózkodnia kellene az Oroszországba való árukivitel bárminemű szubvencionálásától. A dokumentum értelmében az EU igazságtalan és barátságtalan fellépésként élné meg, ha Szerbia szubvenciókkal, állami hitelekkel vagy egyéb kormányrendeletekkel ösztönözné a szerbiai vállalatokat az Oroszországba való kivitelre. Az EU álláspontja szerint Szerbiának nem kellene tovább bővítenie exportját az orosz piacra, felváltva ezzel az uniós országokat, amelyek termékei előtt Oroszország részben bezárta kapuit.

Az EU elégedett

Az Európai Bizottság egy magát megnevezni nem óhajtó tisztségviselője az EU elégedettségéről számolt be Vučić állásfoglalását követően. Dicséretet érdemel, hogy Vučić azt mondta, Szerbia nem támogatja az Oroszországba való árukivitelt, emelte ki a tisztségviselő, mondván, Brüsszel csak azután fogalmazza meg hivatalos állásfoglalását, miután Vučić teljes beszédét, minden egyes szavát elemezte.

Petar Stano, Štefan Füle bővítési biztos sajtófelelőse is megerősítette, hogy az EU elvárja, egyik harmadik ország és tagjelölt ország se kísérelje meg kihasználni saját árukivitelének serkentésére az EU irányába Oroszország részéről elrendelt szankciókat.

– A polgárok nyugodtak lehetnek, mivel Szerbia semmiféle szempontból nincsen veszélyeztetett helyzetben, még akkor sem, ha valóban nehéz gazdasági helyzetben van az ország. Szerbia nem állítja le az Oroszországba szánt áru termelését és a kivitelt, ugyanakkor nem foganatosít újabb állami támogatásokat. Egyébként sem szükséges, hogy az Oroszországba való kivitelt szubvenciókkal ösztönözze az állam. Tiszteletben tartjuk az EU óhaját, mivel stratégiai célunk az uniós tagság. Ezt ígértük a választási kampányban, erre szavaztak az emberek. Mindemellett nyomatékosítanám, hogy nem rendelünk el szankciókat Oroszországgal szemben. Ez is része a kormány, valamint saját politizálásomnak, amelyet támogattak a szavazópolgárok. Szerbia útja az EU felé vezet, ugyanakkor az ország és a polgárok érdekében meg kell őriznünk baráti kapcsolatainkat Oroszországgal – magyarázta Vučić.

A kormányfő elmondása szerint az uniós diplomáciai dokumentumból mindössze egy szót nem értett, ez pedig a szolidaritás, amelyet Brüsszel szerint Szerbiának az EU-tagállamokkal kellene vállalnia.

– Az égvilágon senki nem kérdezett bennünket, amikor szankciókat rendeltek el Oroszországgal szemben, vagy amikor az orosz fél ugyanolyan megszorításokkal válaszolt. Vajon megtörténhet-e, hogy mi, akik semmiről nem tehetünk, végül mindkét fél szemében bűnösök leszünk? A jövőben is saját magunkkal foglalkozunk a legtöbbet, hiszen egyik legnagyobb problémánk az, hogy a hazai termelés még az ország igényeit sem elégíti ki teljesen. Ezért is groteszk a Szerbia irányába megfogalmazott kifogás. Saját magunk számára is élelmiszert kell behoznunk, mert a termelés nem kielégítő mértékű – fogalmazott Vučić.

Vámszabad övezetek

Sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić azt is bejelentette, hogy a közeljövőben újabb szerbiai városokban alakítanak ki vámszabad övezetet, mivel ez az intézkedés is serkentőleg hat a külföldi beruházókra. Elmondása szerint személyesen beszélgetett erről az egyik legnagyobb német húsipari vállalat képviselőjével. Pillanatnyilag 11 városban van vámszabad övezet.

A kormányfő a termelés fokozására szólította fel a szerbiai gazdasági szereplőket, hogy Szerbia igényeit is sikerüljön kielégíteni hazai termékekkel. A folytatásban Vučić tisztességes üzletelésre kérte a vállalatokat, mondván: tartózkodjanak az olyan trükköktől, mint amilyen a külföldi áru átcsomagolása és hazai termékként való feltüntetése. A miniszterelnök meglátása szerint a legnagyobb gondok az állattenyésztés területén jellemzőek, itt kellene minél előbb megtenni a szükséges lépéseket a serkentés irányában. A termelést a jövőben meghozandó intézkedésekkel tervezi fokozni az állam, nyomatékosította Vučić.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy miként kívánja megakadályozni, hogy a mezőzgazdasági termelők az összes idei terményt Oroszországban adják el, ami miatt Szerbiában áruhiány és drágulás lehetséges, a miniszterelnök közölte: senki nem marad éhes.

Szerző (Forrás)
P.E., Magyar Szó
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto