Ugrás a tartalomra

Kiemelkedő kukoricahozam – kérdéses minőség

Sok lesz belőle, de a minősége még kérdéses – ezt mondják az idei kukoricatermésről a csantavéri gazdák. Hogy mikor kezdődik a betakarítás, az időjárástól függ. A folyamatos esőzések hátráltatják a munkát.

Idén késik a kukoricatörés a csapadékos időjárás miatt. Jó hozam várható, de a betakarításhoz száraz idő kellene.

Körmös Lehel úgy számítja, körülbelül három hét múlva kezdheti el a kukorica törését, de csak akkor, ha addig napos, száraz idő lesz. „Kiemelkedően magas hozamra számítunk, csak a betakarítással lesznek gondok. Folyamatosan ez a gond, a csapadékproblémák, habár mindig azt hiányoljuk, most bőven megkaptuk. Mivel a csapadék állandóan esik, nem tud érni a kukorica, ez majd nehezíti a betakarítást is. Mély talaj – több üzemanyag.”

Tavaly ilyenkor már befejezték a górézást, most a folyamatos esőzések miatt el se tudták kezdeni – panaszolja Kecsenovics János. „Nem tudjuk folytatni a megkezdett silózást, nem tudunk a parcellákba bemenni, mert elülnek a gépek.

Továbbá, a kukoricában vannak másodkötések és harmadkötések, amik nem tudtak tökéletesen kifejlődni. Ezek telefolynak vízzel és elkezdenek rothadni.”

A sok csapadék miatt az egészséges csöveknél is itt-ott megjelent a fuzárium, ami rosszabb, penészes termést eredményezhet, több toxin lehet a kukoricában – mondja a csantavéri gazda.

A kukorica nedvességtartalma is igen magas jelenleg, majdnem 30 százalékos. Góréban tárolni csak 25 százalék alatt lehet, morzsolva pedig 14 százalék alatt.

A kukoricatermesztők attól tartanak, betakarítás után csak aprópénzért fogják tőlük felvásárolni a termést.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks