Ugrás a tartalomra

A VMSZ és az MNT elnöke is részt vett a MÁÉRT plenáris ülésén Budapesten

A Vajdasági Magyar Szövetség, illetve a Magyar Nemzeti Tanács elnöke képviselte térségünket a Magyar Állandó Értekezlet budapesti plenáris ülésén.

A zárt ajtók mögött folyó egyeztetéseket követően Pásztor István azt nyilatkozta, a VMSZ feladata az, hogy visszaigazolja azokat a vajdasági magyar politikai és közösségi sikereket, amelyekről elismerően nyilatkozott a magyar miniszterelnök.

A VMSZ elnöke azt is hangsúlyozta, hogy a vajdasági magyar közösség elemi érdeke, hogy a bizonytalan geopolitikai helyzetben Magyarország és Szerbia is megtalálja a helyét és talpon maradjon.

„Mi hozzászoktunk, vagy emlékezünk a régi időkből a hidegháború fogalmára. Ma itt többen hideg békéről beszéltek, egy olyan békeállapotról, amelyik tele van feszültségekkel, és ezekben a feszültségekben kell elsősorban Magyarországnak megtalálnia a maga helyét úgy, hogy talpon maradjon és érvényesüljön, ez a mi elemi érdekünk, minden határon túli magyar közösségnem az elemi érdeke, de ugyanebben a zűrzavaros világban, minden ország, aminek polgárai vagyunk, így Szerbia is, hát meg kell hogy találja a saját helyét, meg kell, hogy próbálnia talpon maradni, és ez is a mi érdekünk, hogy Szerbia talpon maradjon, és ebben azt gondolom, hogy nem csak az érdeknek a hangsúlyozását kell megtenni, hanem kellő módon is segíteni is abban, hogy a saját érdekünkben talpon tudjunk maradni” – hangsúlyozta Pásztor István, a VMSZ elnöke.

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke számára a bemutatkozás lehetősége volt a MÁÉRT. Hajnal Jenő az ülés szünetében azt nyilatkozta, jóleső érzéssel fogadták, hogy a Kárpát-medencében a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Összefogás listája egyedülálló eredményeket ért el a választáson. Ezúttal is megerősítést nyert, hogy az MNT programjai számíthatnak az anyaország támogatására.

„Mindazt, amit programba iktattunk, amit nem ígértünk, de együtt, közösen látjuk, hogy nagyon fontos lenne, hogy megvalósuljon, ehhez, mind az Európai Unió, de különösen az anyaországnak a támogatása nagyon-nagyon kell, s ez a támogatás egyrészt erkölcsi, hiszen itt láttuk, tapasztalhattuk, a miniszterelnök külön kiemelten a vajdaságiakhoz szólt, másrészt pedig azért fontos ez, mert anyagiakban is úgy tudunk egy közös nemzetépítésben részt venni, hogyha a vajdasági magyarság is mindinkább föl tud zárkózni ahhoz az anyaországhoz, amely most erősödik, mi pedig úgy érezzük, hogy mi ehhez szeretnénk tartozni, és az ehhez tartozáshoz nyilvánvalóan Szerbiában, egy elszegényedett gazdasági gondokkal, munkanélküliséggel küszködő országban, csak ez a támogatás, csak ez a segítség lehet támaszunk és építőnk” – emelte ki Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír