Ugrás a tartalomra

Tusványos – Orbán: a munkaalapú állam korszaka következik

A határon túli magyarok nélkül nem lett volna meg a parlamenti kétharmad Magyarországon – kezdte beszédét Orbán Viktor Tusványoson, a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szombati zárónapján. A magyar miniszterelnök beszédében Magyarország rendszerváltó éveinek kihívásairól, és a jövő feladatairól beszélt.

Egy, a nyolcvanas évek végéhez hasonló hatalmas változás zajlik ma a világban, amelyet a 2008-ban kialakult nyugati pénzügyi összeomlás tudatosított bennünk a legjobban.

Ezeket a változásokat egyéb példákkal is szemléltette Orbán Viktor magyar miniszterelnök Tusványoson.

Ma már azok az államformák a legsikeresebbek, amelyek nem a szó eredeti értelmében vett demokráciát és liberalizmust testesítik meg. „Megkeressük, megpróbáljuk megtalálni, a nyugat-európai dogmáktól elszakadva, tőlük magunkat függetlenítve azt a közösségszervezési formát, azt az új magyar államot, amely képes arra, hogy a mi közösségünket évtizedes távlatban sikeressé tegye a nagy világ-versenyfutásban.”

Magyarországon a munka alapú állam korszaka kezdődik meg – jelentette ki a magyar miniszterelnök. Húsz év kellett ahhoz, hogy most végre az egyént, a polgárt védjék meg az erősebb hatalmaktól.

A magyar liberális demokrácia az elmúlt húsz évben nem volt képes megalapozni és kőbe vésni azokat a prioritásokat, amelyeket más, magukat liberális demokratának valló államok már régen magukénak tudnak. Ezek a hatékony nemzetpolitika, és a határon túlra szakadt nemzetrészekkel való kapcsolattartás.

„A mindenkori politikai vezetés ma arra tesz kísérletet, hogy az emberek személyes munkája és érdeke, amit el kell ismerni, az a közösség, a nemzet életével szoros összefüggésben álljon, a kapcsolat megmaradjon, és ez a kapcsolat erősödjön. A magyar nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erősíteni és építeni kell.”

Ilyen értelemben a Magyarországon épített új állam egy nem liberális állam – tette hozzá a magyar kormányfő. Állásfoglalása szerint a korábbi liberális magyar állam nem védte meg a közösségi vagyont, nem védte meg az országot az eladósodottságtól, a családokat pedig az “adósrabszolgaságtól”.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír