Ugrás a tartalomra

Rendkívüli ülést tart a szerbiai parlament

Hosszú hétvége a szerbiai parlamentben. A képviselők ma kezdték meg a közjegyzőség hétfői bevezetéséhez szükséges törvények elfogadását. Általános vita, részletes vita, majd szavazás és szeptember elsejétől már csak a közjegyzők hitelesíthetnek. Az ellenzék szerint be fog dőlni a rendszer.

Maja Gojković, a Szerbia Parlament elnöke: „Megállapítom, hogy az elektronikus rendszer szerint 139 képviselő van az ülésteremben.” A 250 köztársasági parlamenti képviselő közül ennyien jelentek meg időben. A napirendek összevonásáról szóló szavazásra már 163-ra nőtt a számuk.

Ingatlan forgalmazása, aláírás hitelesítése, bírósági illetékek. Az ezeket szabályozó törvények szükségesek ahhoz, hogy a közjegyzői hivatalt bevezessék Szerbiában. „A közjegyzőségről szóló törvényt 2011-ben fogadtuk el. Alkalmazásának megkezdését azonban többször elhalasztottuk, mivel nem volt elég jelölt, aki a közjegyzői vizsgát letette. Ez pedig ellehetetlenítette a rendszer bevezetését. Legutóbb, 2013 tavaszán módosult a törvény, akkor a 2014 szeptember 1-jei határidőt jelöltük meg. Most ez a határidő is elérkezett” – mondta Nikola Selaković igazságügyi miniszter.

Időközben kilencvennégy közjegyző tette le augusztus elején hivatali esküjét Nikola Selaković igazságügyi miniszter előtt a Szerbiai Képviselőházban. Így ezzel, és a törvénymódosítások elfogadásával szeptember 1-jétől a bíróságok helyett kizárólag közjegyzői okiratban köthető meg a házassági és élettársi vagyonjogi és vagyonmegosztási szerződés, az eltartási, ajándékozási és örökösök közötti szerződés, a jelzálogszerződés. Közjegyző hitelesíthet aláírást, másolatot és a jogi személy igazgatási szervének határozatát, valamint a közjegyző hatáskörébe kerülnek egyes nemperes eljárások. „Mivel a közjegyzők legfontosabb feladata az aláírások hitelesítése lesz, így tehermentesítik a bíróságokat, miközben a jogbiztonság nem kerül veszélybe” – nyilatkozta Selaković.

Az ország területére 371 közjegyzői irodát irányoztak elő. Minden községben lesz egy, a nagyobbakban pedig minden 25 ezer lakosra egy iroda nyílik.

Az ellenzék nem érti, miért kell három nap alatt végigtárgyalni és elfogadni a törvényeket, majd a negyedik napon megkezdeni a rendszer működtetését. Szerintük ez teljességgel lehetetlen. „A bíróságok már nem fogják ezeket az ügyleteket végezni, miközben kérdéses, hogy a közjegyzőknek lesz-e irodájuk, felszerelésük. Tegnap az ügyvédi irodámon keresztül megpróbáltuk az interneten megtalálni, van-e bármilyen címjegyzék, hogy a potenciális ügyfél hol hitelesítheti a szerződést. Nem léteznek ilyen adatok, egyetlen keresőprogrammal sem találhatók meg” – magyarázta Slobodan Homen, az Új Demokrata Párt köztársasági parlamenti képviselője.

Borislav Stefanović, a Demokrata Párt frakcióvezetője az üggyel kapcsolatban elmondta: „Alapjaiban nem oldja meg a problémát. Annak ellenére, hogy mi lényegében nem vagyunk az ellen, hogy ezt az intézményt bevezessük a jogrendünkre, mert megkönnyíti a munkát, a kötelmi viszonyok rendezését Szerbiában, az ingatlanok eladását és a többit, de akad jónéhány dolog, amire fel szeretnénk hívni a figyelmet, elsősorban a miniszterét.”

A Demokrata Párt szerint már a közjegyzők kiválasztása során is akadtak visszaélések. Azt állítják, pártvonalon kerültek pozícióba, és túl kevesen vannak. A Szerb Haladó Párt viszont arra emlékeztetett, hogy a demokrata hatalom alatt bevezetett igazságügyi reform vezetett káoszhoz. A haladók szerint minden készen áll arra, hogy a közjegyzők hétfőn megkezdhessék munkájukat.

A parlament előtt áll még az egészségügyi törvény módosítása is. Eszerint megszűnik az orvosok számára a szakvizsgát követő kötelező két év munkatapasztalat a szakosítás feltételeként. Emellett bevezetésre kerül a volontőr szakosítás, ami azt jelenti, hogy a munkanélküli egészségügyi dolgozók önkéntes munkával szakosodhatnak bizonyos területeken.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír