Ugrás a tartalomra

Pásztor Vučićtyal tárgyalt

A VMSZ elnöke az eddigi prioritások ügyében folytatott beszélgetést a kormányfővel

Pásztor István, a VMSZ elnöke pénteken találkozott Aleksadar Vučićtyal, a szerb kormány elnökével. A Pannon RTV Közügyek című műsorának nyilatkozva a pártelnök elmondta, hogy többhetes előkészület és egyeztetés után került sor a találkozóra. Sok kérdést érintettek, mégsem sikerült befejezni a beszélgetést, s nagy valószínűséggel vasárnap vagy hétfőn folytatódik a tárgyalás.

Akkor kitérnek majd a Vajdaság helyzetét érintő, a beruházásokkal és a fejlesztésekkel kapcsolatos kérdésekre is.

– Tartalmas beszélgetés volt, de mivel nem fejeződött be a tárgyalás, úgy vélem, felelőtlenség lenne a részletekről nyilatkozni. Fontos, hogy ez a beszélgetés bekövetkezett és megteremtődtek ennek a tárgyalásnak a feltételei – mondta a pártelnök, s hozzátette, például Vajdaság kérdéséről volt szó, azon belül a kormányról és a VMSZ meg a Szerb Haladó Párt pozíciójáról a parlamenti életben.

Ez az iszapbirkózás, amely folyamatosan elvonja az energiákat, ami miatt nincs energia a fontos kérdésekkel foglalkozni, mindannyiunk számára nagyon fontos. Mint ahogyan a pénzelés vagy a hatáskörök kérdése is, vagy az elfogadott statútum életre hívása. Ezzel kapcsolatban kell majd a következő körben beszélgetnünk, hogy mi történjen vagy ki mit gondol erről – mondta Pásztor István.

Mint kifejtette, szerette volna, ha a kormány 100 napos regnálása előtt került volna sor erre a beszélgetésre. A VMSZ úgy értékeli, hogy egy jelentős erőfeszítésnek a részese, ami a parlamenti többségi jelenlétét illeti, nem egy dicsőséghadjáratnak, mert ez egy terhelt időszak, de amikor a párt meghozta a döntést, hogy milyen mértékben vesz részt a kormány munkájában, akkor jól döntött, mert az asztalnál ülve tud befolyást gyakorolni a folyamatokra.

– Ebben a 100 napban erre tettünk kísérletet, ám azt gondolom, senki számára sem lehet kielégítő az elmúlt 100 nap teljesítménye a várakozásokkal összevetve. De nem szabad elfelejteni sem a problémák számát, sem a mélységét, sem azt az áldatlan állapot, amibe az ország került az árvíz miatt. Ezzel birkózott a kormányzat és ezzel birkóztunk mi is a parlamenti többség részeként. Viszont az, ami vállalásként megfogalmazódott ebben az időszakban, az be is következett.

Gondolok itt a nemzeti tanácsi törvény módosítására, a feltételek megteremtésére, hogy október 26-án kiírásra kerüljenek a nemzeti tanácsi választások, mindemellett a legfontosabb eredmény annak a médiatörvény-csomagnak a kidolgozása és elfogadása, amely pontot tett a számunkra nagyon fontos kérdésekre, mint az alapítói jogok és a költségvetési pénzelés kérdése, illetve az önkormányzati médiumok privatizálása.

Ez utóbbi ugyan elkerülhetetlen, de olyan biztosítékokat, feltételrendszert sikerült beépíteni a törvénybe, amely szavatolja, hogy a kisebbségi nyelven is sugárzó média életben tudjon maradni. Nekünk ez volt az elsődleges ambíciónk, és azt gondolom, hogy ezt sikerült teljesíteni – mondta a pártelnök s hozzátette, nagyon rossz állapotban van az ország és hihetetlen gondokkal kell megküzdeni azoknak, akik a döntéseket meghozzák.

Sajnálatos módon nem a jó és jobb döntések között kell választani, hanem a rossz és a még rosszabb között. A megszorító intézkedések, mint a nyugdíjak csökkentése, Pásztor szerint be fognak következni, de a mértékükre vonatkozóan nem mondhatott semmit, hiszen az még egyeztetés alatt van. Ám a Budapest–Belgrád vasúti pálya felújításával kapcsolatban, ami szintén témája volt a megbeszélésnek, elmondta, valamilyen nagyobb lépés decemberre várható ez ügyben, ekkor látogat el a kínai miniszterelnök vagy Budapestre vagy Belgrádba. Ezt követően indulhat meg a vasúti fejlesztés.

Nincsenek újabb prioritások, jegyezte meg a pártelnök. A kormányfővel az eddigi prioritásokról tárgyalt. Például a szabadkai kerülőút kérdéséről, a színházépítésről, a Palics-fejlesztés ügye is téma volt, vagy az európai uniós következő hétéves ciklusban azok a projektumok, amelyek nevesítésre kell, hogy kerüljenek. Szó esett még a nemzeti tanácsi törvény módosításának kérdéséről meg Vajdaságról is.

– Vajdaság kérdésében azt várom, hogy a beszélgetés tisztázza, hogy ők erről mit gondolnak. Ez azért fontos, hogy ne asszisztáljunk egy olyan történethez, amivel azután nem tudunk elszámolni azok felé, akiktől a bizalmat kaptuk. Mi nem azért vállaltunk pozíciókat – én személy szerint a vajdasági parlamentben –, a mások meg a kormányban, vagy a szerb parlamentben, hogy elteljen az idő, hanem azért, hogy bizonyos ügyeket el tudjunk intézni.

Ennek több mint egy éve nincsenek meg a lehetőségei, mert a parlament meg a kormányzat önmagával, önfenntartásával foglalkozik. Ez nem jó az országnak és nem jó egyetlen egy politikai pártnak sem. Ám ahhoz, hogy mi ki tudjuk alakítani az álláspontunkat, nem csak az a fontos, hogy egy-egy kérdésről mit gondol a Demokrata Párt, hanem az is, hogy hogyan vélekedik a Szerb Haladó Párt minderről. De újra jelzem, nem fejeztük be a beszélgetést.

Ám én úgy gondolom, hogy eddig is világos álláspontot képviseltem, nem gondolom, hogy szégyenkeznem kellene a korábbiak miatt és azt sem hiszem, hogy módosítanom kellene az álláspontomat. Azt is látom, hogy ezzel kapcsolatban különbözőek a megítélések és az ambíciók. Ezzel a két üggyel kapcsolatban kell dűlőre jutni és ezt kell, hogy szolgálja a következő napok beszélgetése.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó