Ugrás a tartalomra

Pásztor István: Megbízható koalíciós partner szeretnénk lenni

Pásztor István, a tartományi parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ismét elutasította azokat a spekulációkat, amelyek szerint a VMSZ-nek a köztársasági kormányban való szerepvállalását a tartományi hatalmi többség felbomlásához kötötték.

„A kormányban való részvételünk nem jelenti azt, hogy felbontjuk a tartományi koalíciót (a Demokrata Párttal). A különböző szinteken különböző megállapodásokat kötöttünk, az embernek pedig igyekeznie kell korrektnek lenni, végtére is helyi szinten a Szerb Haladó Párt (SNS) és a Demokrata Párt (DS) is együttműködik bizonyos községekben“ – mondta Pásztor István.

Szavai szerint semmiképpen sem lesznek előrehozott tartományi választások Vajdaságban június 6-a előtt, hiszen addig a határidőig el kell fogadni a tartományi statútumnak a szerbiai alkotmánnyal összehangolt változatát, a VMSZ-nek pedig nem fontos a tartományi hatalmi többség megváltoztatása a legitimitás kérdésének felmerülése ellenére sem. „Minden attól függ, hogyan alakul az élet, s hogy mi fog történni a DS-ben, mi azonban a mandátum végéig megbízható koalíciós partnerek szeretnénk lenni“ – szögezte le a pártelnök.

A VMSZ várhatóan holnap írja alá a koalíciós szerződést az SNS-szel, s majd a kormányalakítás után határozzák meg az együttműködés bizonyos részleteit, magyarázta Pásztor. Megismételte, a VMSZ államtitkári tisztségekben érdekelt az infrastruktúrával, az egészségüggyel, a szociálpolitikával, a mezőgazdasággal és a gazdasági kérdésekkel foglalkozó tárcák esetében.

Szerző (Forrás)
Tanjug, Vajdaság Ma
Többi hír