Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor méltatta a VMSZ választási sikereit

A Vajdasági Magyar Szövetség választási sikereinek elismerésével kezdte a Magyar Állandó Értekezlet plenáris ülésén mondott beszédét Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte Magyarország viszonyát a szövetségeseivel, beszélt az Európai Unió és a Közép-Európa előtti kihívásokról, a magyar nemzeti érdekről, a külpolitika és a nemzetpolitika céljairól.

Pásztor Istvánnak gratulált elsőként a magyar miniszterelnök. A Kárpát-medencei magyar parlamenti politikai pártok képviselői előtt mondott beszédében emlékeztetett arra, hogy 2014 a választás éve volt. Elismerően szólt a VMSZ-nek a köztársasági parlamenti választáson és a magyar nemzeti tanácsi választáson elért eredményeiről. A szerbiai, ukrajnai, felvidéki, romániai és a magyarországi országgyűlési, valamint európai parlamenti választásoknak – szerinte – egy tanulsága van. „Ha van összefogás, akkor van győzelem, ha szétforgácsoljuk erőinket, vereség van.”

A magyar érdekekről szólva azt mondta, geopolitikai érdek a béke, az energiabiztonság és a kereskedelem. A magyar külpolitika feladata pedig a szövetségi kötelezettségek vállalása és a magyar érdekek képviselete. Miután minden kötelezettségét teljesítette az EU vagy a NATO felé, most azt kéri szövetségeseitől, hogy segítsék Magyarországot a magyar érdekek érvényesítésében.

„Nekünk olyan külpolitikát kell folytatnunk, hogy a világ minden jelentős szereplője Magyarország gazdasági sikereiben legyen érdekelt.”

A 2015-ös magyar nemzetpolitikai célnak a Kárpát-medencei magyar szakképzés megerősítését hirdette meg, erre fél milliárd forintot biztosít Magyarország a költségvetésből. „Kárpát-medencei magyar szakképzésen belüli Erasmus programban gondolkodunk”

Jelenleg mintegy 28-30 ezer diák vesz részt szakképzésben Kárpát-medence szerte magyar nyelvű oktatási intézményekben, az ő számukat szeretnék jelentősen növelni.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír