Ugrás a tartalomra

Külképviseleti választási irodák nyíltak a magyar konzulátusokon

A közelgő magyarországi választásokon immár a határon túli magyarok is részt vehetnek, ha van magyar állampolgárságuk. Az új szavazók ingyenesen adhatják postára szavazatukat. Minden magyar külképviseleten választási irodák nyílnak, Vajdaságban a Szabadkai Magyar Főkonzulátuson.

Ingyenes levélben adhatják le voksukat a határon túli szavazók

A közelgő magyarországi választásokon immár a határon túli magyarok is részt vehetnek, ha van magyar állampolgárságuk. Az új szavazók ingyenesen adhatják postára szavazatukat. Minden magyar külképviseleten választási irodák nyílnak, Vajdaságban a Szabadkai Magyar Főkonzulátuson. Ezeknek az irodáknak a dolgozói választási feladatokat látnak majd el, azaz segítenek a regisztrációs kérelmek benyújtásánál, valamint koordinálják az április 6-án sorra kerülő külképviseleti szavazást. Mint ismeretes, a szavazók levélben voksolhatnak. Az ingyenes levelet minden magyarországi lakcímmel nem rendelkező külhoni magyar állampolgár a világ bármelyik pontjáról elküldheti a Nemzeti Választási Irodának, mely körülbelül 200 ezer külhoni magyar választási regisztrációra számít. Vajdaságban eddig mintegy 20 ezer kettős állampolgár kérte felvételét a választási névjegyzékbe. Korsós Tamás szabadkai főkonzul szerint, ha sikerülne 40 ezer vajdasági magyar szavazót elérni és szavazásra ösztönözni, az valódi nemzetpolitikai csúcsteljesítmény volna. Ez idáig egyébként több mint 130 ezer külhoni magyar kérte felvételét a választói névjegyzékbe, melybe eddig 109 ezer személyt jegyeztek be. A regisztráció tehát alapfeltétel a 2014. évi magyarországi választásokon való részvételhez. A regisztrációs kérelmeket a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, azaz a www.valasztas.hu-n is kitölthetik a határon túli polgárok, valamint a választások előtti 15 napon belül eljuttathatják postai úton is a Nemzeti Választási Irodához. A regisztráció tíz évig marad érvényben, vagyis abban az esetben automatikusan meghosszabbodik, ha a választópolgár részt vesz a választásokon.

A levélben történő szavazás

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Szabadkán ismertette a levélben történő szavazás gyakorlati tudnivalóit. A szavazáshoz szükség lesz egy választási levélcsomagra, melyet várhatóan március 15-e és 25-e között kapnak meg a határon túli szavazók. Azokban az országban, amelyekben tiltják a kettős állampolgárságot — mint például Ukrajnában vagy Szlovákiában —, ezeket a levélcsomagokat személyesen is át lehet majd venni a kijelölt helyeken. Főként a külképviseleteken és bizonyos magyarországi, főleg határhoz közeli településeken. A levélcsomag tartalmazni fog egy szavazólapot, valamint egy üres borítékot, melybe bele kell helyezni a szavazólapot — a kitöltést egy tájékoztató is segíti, amely lépésről lépésre felsorolja a teendőket. Ezenkívül a szavazónak egy nyilatkozatot is ki kell töltenie. Ezután nincs más dolga, mint leragasztani a borítékot és postázni. Abban az esetben, ha a ragasztás elmarad, a szavazat érvénytelenné válik. A levelet egyébként az ingyenes postázáson kívül hétköznaponként és a választás napján személyesen a külképviseleteken, illetve a választás napján Magyarországon a polgármesteri hivatalokban lehet leadni az erre a célra kihelyezett urnákban.

Szerző (Forrás)
Talpai Lóránt, Hét Nap
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen