Ugrás a tartalomra

Kártalanítás Vajdaságnak

Pásztor István tájékoztatást továbbított Aleksandar Vučićnak és Bojan Pajtićnak

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke szerdán arról tájékoztatta írásban Aleksandar Vučić szerb kormányfőt, hogy a Vajdaság Autonóm Tartomány igényt tart a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) eladása során ért kárának megtérítésére. Pásztor ugyanezt a tájékoztatást továbbította Bojan Pajtić tartományi kormányfőnek is.

– A Vajdasági Szociáldemokrata Liga frakcióvezetőjével való megállapodás mentén a Tartományi Képviselőház elnöke tavaly márciusban a VSZL-nek a témával kapcsolatban összeállított tájékoztatását a tartományi kormánynak továbbította és kérte annak a szakmai munkacsoportnak a megalakítását, amelynek a NIS eladásával kapcsolatos állításokat kellene felülvizsgálnia. A munkacsoport által összeállítandó dokumentációt később a Tartományi Képviselőháznak kellett volna napirendjére tűznie. Mindez soha nem valósult meg. Bár a Tartományi Képviselőház tegnap elfogadta a vonatkozó, VSZL által összeállított tájékoztatást, a házelnök továbbra is szükségesnek tartja a szakértői munkacsoport megalakítását, amely a Szerbia és Oroszország között aláírt energetikai megállapodás, a bányászatról szóló törvény, valamint egyéb fontos jogi aktusok mentén megállapítaná az összes tényt a NIS eladásával kapcsolatban és a megfelelő döntések, dokumentumok meghozatalát javasolná a Tartományi Képviselőháznak – olvasható a házelnök kabinetjében megfogalmazott közleményben.

A Pajtićnak elküldött tájékoztatásban Pásztor külön rámutatott, hogy ha a jövőben sem állnak szakszerűen ehhez a témához, akkor megtörténhet, hogy a Tartományi Képviselőház továbbra is kezdeményezéseket fogad a témával kapcsolatban, ám ezek esetében nem járhat el szakszerűen.

Szerző (Forrás)
P.E., Magyar Szó
Többi hír