Ugrás a tartalomra

Huzavona a tartományi kormány átalakítása körül

Belgrád, Újvidék -Mindent meg kell tenni a vajdasági polgárok választási akaratának megvédéséért és a tartományi kormány fennmaradásáért – mondja Borislav Stefanović, a Demokrata Párt tisztségviselője.

„Nem engedhető meg, hogy a Szerb Haladó Párt átvegye a hatalmat, mert különben a választások fölöslegessé válnának” – nyilatkozta újságíróknak.

Meggyőződését fejezte ki, hogy a demokratákhoz ideológiai szempontból közel álló pártok egyike sem köt megállapodást a haladókkal, még meghatározott időre sem, mert ezzel meghazudtolnák eddigi tevékenységüket.

A Liga "hagyományos partnereit" részesítené előnyben

A tartományi kormány sorsáról szóló egyeztetést bonyolítja a Demokrata Párt meg az Új Demokrata Párt egymástól való távolodása, akárcsak a Vajdasági Magyar Szövetség meg a haladók közeledése – vélekedik Bojan Kostreš, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga alelnöke.

Jelezte, hogy pártjának főbizottsága szeptember 10-e táján foglal állást a demokratákkal és az új demokratákkal folytatott tárgyalások eredményéről.

„A Liga elsősorban hagyományos partnereivel szeretné megalakítani a képviselőházi többséget, és így megindítani a tartományi kormány munkáját” – hangoztatta Bojan Kostreš.

Pásztor "komoly tárgyalásokra" hívná a pártokat

A tartományi kormány átalakításával kapcsolatban a lényegről kellene tárgyalni, nem pedig arról, hogy ki kit támogat – jelentette ki Pásztor István képviselőházi elnök, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője.

A Beta hírügynökségnek bejelentette: megvárja, hogy minden párt eldöntse, miként képzeli el a hatalmi koalíció jövőjét, és azután komoly tárgyalásokra hívja őket.

„Határozni kell a finanszírozás módjáról, a hatáskörökről, a költségvetésről, a megkezdett beruházásárokról és Vajdaság alkotmányos helyzetéről. Úgy tűnik, az itteni politikai tényezők mindezt nem tartják fontosnak” – vélekedik Pásztor István.

Mint ismeretes, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt az ideiglenes egységkormány megalakítását szorgalmazza, a Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga pedig az Új Demokrata Párttal tárgyal az itteni kabinet átalakításáról.

A haladók kitartanak az egységkormány ötlete mellett

Csak egyéni érdekeiket tartják szem előtt azok, akik elutasítják a tartományi egységkormányra vonatkozó elképzelést – vélekedik Đorđe Miličević, a vajdasági képviselőház haladó párti alelnöke.

A haladók azt várják, hogy Pásztor István házelnök megkezdje ennek az ötletnek a megvalósítását.

Miličević emlékeztetett arra, hogy a márciusi parlamenti választáson a Demokrata Párt a szavazatoknak csupán a 6 százalékát szerezte meg.

„Vajdaság és Szerbia polgárai ezzel világosan kinyilvánították, hogy mit gondolnak a demokraták hosszú évekig tartó uralmáról” – mondta a politikus.

 

Szerző (Forrás)
Tanjug, Beta, RTV
Többi hír