Ugrás a tartalomra

Hajnal Jenő: Fontos, hogy a közösség kihasználja az uniós csatlakozás nyújtotta lehetőségeket

A folytonosság jegyében, de mégis másként fog dolgozni a Magyar Nemzeti Tanács a továbbiakban – mondta Hajnal Jenő, a testület tegnap megválasztott elnöke a Pannon Televízió Szubjektív című műsorában. Az MNT új vezetője szerint fontos, hogy a közösség kihasználja az uniós csatlakozás nyújtotta lehetőségeket.     

Hajnal Jenő szerint a Magyar Nemzeti Tanács négy hatásköre mellett fontos, hogy olyan feltételrendszereket teremtsenek, amelyek hozzájárulnak a munkahelyteremtéshez, a szociális védelem és az egészségügy fejlődéséhez a magyarok lakta térségekben.

Az MNT elnöke szerint nagy lehetőségeket rejt Szerbia uniós csatlakozása.

„Nekünk abban kell élen járni, hogy tudunk-e olyan csapatot működtetni, hogy azokon a részeken, azokon a vidékeken, ahol a magyarság él, hogy ezt az eszközrendszert az ő hasznukra tudjuk fordítani. Nemcsak az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás és a hivatalos nyelv terén, hanem sok minden másban is.”

Hajnal Jenő szerint az elvándorlást csak konkrét lépesekkel lehet megállítani. Az elsők közé tartozik a pedagógusok megnyerése. Az MNT-nek ösztönöznie kell a tanügyi dolgozókat, hogy a szülőföldhöz való ragaszkodásra neveljék a gyerekeket, és a szülőket is meggyőzzék.

„Abban a pillanatban, ha a család kiengedi a gyermeket, a család összetartó ereje, a generációk egymáshoz való kötődése nem válik fontossá, akkor nagyon nehéz befolyásolni ezt. Nekünk mindig közvetett úton kell megtalálnunk ezt. Nekünk ezért fontos volt, hogy a történelmi egyházakat megnyerjük ennek az ügynek.”

Az MNT elnöke szerint fontos a fiatalok ösztönzése arra, hogy megteremtsék maguknak a megfelelő feltételeket. Maguknak kell kitalálniuk saját magukat, mivel a létező minták már nem biztos, hogy működnek – tette hozzá Hajnal Jenő.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír