Ugrás a tartalomra

Hajnal Jenő: A fiataloknak is meg kell találniuk önmagukat ebben a világban

Az oktatásban, a kultúrában, a médiában, a hivatalos nyelvhasználatban dolgozók megbecsültségét szeretnék megnövelni az elkövetkező négy évben a Magyar Összefogás tagjai.

A Magyar Nemzeti Tanács már kidolgozott stratégiáinak újragondolása a változó körülmények mentén szintén fontos cél. A Magyar Összefogás elkészítette programját az október 26-án megtartandó nemzeti tanácsi választásokra.

A pedagógusok és az újságírók képzése, a magyar szakemberek szerepvállalása, a szülőföld megismertetése, a nyelvhasználat terén egy iroda létrehozása – egyebek mellett ezek szerepelnek a Magyar Összefogás programjában.

Az alapokat a Magyar Nemzeti Tanács az elmúlt négy évében már lerakta. Ezeket szeretnék most tovább-, illetve véghezvinni – mondta a Magyar Összefogás listavezetője, Hajnal Jenő. „A kultúrában a részarányos foglalkoztatás nagyon fontos.

Magyar régész, magyar könyvtáros, magyar levéltáros legyen ott, ahol magyar állomány van, amely nekünk fontos, és eddig nem volt vagy nincsen.”

Programjukat a civilekkel, az értelmiségiekkel és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőivel közösen dolgozták ki. „Belekerüljenek a legkisebb közösségek, belekerüljenek a szakmai közösségek, a szakemberek, az értelmiségiek, és benne legyen ennek a közösségnek az az óhaja is, amely arra ösztönzi elsősorban a fiatalokat, ösztöndíjasainkat, szakembereinket, hogy itt maradjanak nálunk, a szülőföldön, hogy megtalálják otthonosságukat.”

Szavai szerint: a fiatalok kötelessége is, hogy önmagukat megtalálják ebben a világban, és nem a vándorbotot, hanem az itthon maradást válasszák.

Akkor is, ha az fárasztóbb, hiszen ez jövőépítő és közösségerősítő feladat. A fiatalokkal kapcsolatban a változást az Európa Kollégium átadása jelenti majd – tette hozzá.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV.
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen