Ugrás a tartalomra

A farok csóválja a kutyát

Fontos üzeneteket fogalmazott meg a Budapesten, a parlament épületében megtartott Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülése, melyen anyaországi és határon túli szervezetek képviselői vettek részt, és fejtették ki véleményüket az időszerű nemzeti jellegű társadalmi-politikai történésekkel kapcsolatokban. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kifejtette annak fontosságát, hogy a szerb kormány eltörölte a második világháborút követően meghozott kollektív bűnösségre vonatkozó rendeleteket, lezárva ezzel a történelem egy eddig nyílt kérdésnek számító fejezetét. Az ülés után a Pannon Televíziónak adott nyilatkozatában Pásztor a Magyar Összefogás listájának eredményes választási szerepléséről is beszélt. Azt mondta, hogy ez a győzelem nem csak a pártnak, igazából az egész közösségnek szól, s a pártnak folyamatosan vissza kell igazolnia a támogatottság megalapozottságát. Arról is beszélt, hogy aki nem képes gyorsan és hatékonyan dolgozni, az jobban teszi, ha félreáll.

– Az idei év a választások tekintetében egy sikeres évként könyvelhető el. Számokkal és mandátumokkal is alá lehet mindezt támasztani, de a legfontosabb mégis az, hogy a vajdasági magyar közösségnek megmaradt az a politikai ereje, amellyel az érdekeit érvényesíteni tudja. Erről szól a VMSZ politizálása. A visszaigazolásnak most a megígértek hatékony és teljes megvalósításáról kell szólnia. Akik nem lesznek kaphatók és alkalmasak ennek a sebességváltásnak a megtételére, azokat meg fogom kérni: álljanak félre, adjanak helyet azoknak, akik erre hajlandók, akiknek ez kihívás, és van hozzá elég energiájuk is. Rengeteg olyan személy van, aki bizonyítani akar. A VMSZ mára egy tizenegyezer tagot számláló párt lett, de az ügy mellett állnak az egyházak, a nemzetileg elkötelezett civilek, az értelmiségiek is. Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy eljátsszuk a bizalmat – fogalmazott Pásztor.

Elmondta, hogy az ülés zárt ajtók mögött lefolytatott részében az elmúlt évet elemezték, s azokról a veszélyekről beszéltek, melyek – nem túlzás kimondani – a nemzet egészét veszélyeztetik. Mára minden kicsit kimozdult, megingott, mondta, s míg korábban hidegháborúról, ma sokan „hidegbékéről”, egy feszültséggel teli békeállapotról beszéltek. Kifejtette, hogy a VMSZ politikai terén ugyan túlmutatnak az efféle globálisnak tekinthető problémák, ugyanakkor mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy Magyarország és Szerbia is megtalálja a helyét az új körülmények között, mert ez a vajdasági magyar közösség elemi érdeke.

ZUHANÓREPÜLÉS, ZSAROLÁSSAL

Mint ismeretes, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga politikai támadásában nemrég arra szólította fel a VMSZ-t, hogy világosan valljon színt a Szerb Haladó Párt vagy a jelenlegi vajdasági hatalmi pártok (Demokrata Párt, VSZL) között. A liga úgy értékelte, hogy a tartományi hatalom stabilitása a VMSZ és az SZHP közötti megállapodás következtében ingott meg, s válaszok megadására szólította fel a magyar pártot. Pásztor István a témával kapcsolatban a Pannonnak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a vajdasági politikai színtér eléggé ingoványos lett, s a liga zsarolási potenciáljait teljes mértékben kihasználja, elsősorban a Demokrata Párt iránt.

– Ez az a szituáció, amelyre azt szokták mondani, hogy a farok csóválja a kutyát. Az erőteljesebb partner nem szab ultimátumokat, a liga pedig ezt megteszi. Ez azonban a kutya problémája, nem a miénk. Minket eddig sem lehetett, s ezután sem lehet majd zsarolni. Én arról szeretnék Bojan Pajtićtyal beszélni, hogy hogyan látja a helyzetet és a jövőt, van-e esély ennek a zsaroláson alapuló zuhanórepülésnek a megállítására. Amikor meghallom a véleményét, akkor el fogjuk dönteni, mit tegyünk. Nem kívánjuk kibillenteni a vajdasági politikai állapotokat, de nem lehet belőlünk zsarolással olyan álláspontot kihúzni sem, amellyel nem értünk egyet. El kellene kerülni a parlamenti többségnek azt a fajta szétolvadását, amely problémássá tenne minden üléskezdést, hisz nem lehetne tudni, van-e elegendő képviselője a hatalomnak, vagy nincs. Az erre vonatkozó döntés meghozatala viszont már nem a mi feladatunk, hallani akarjuk a DP álláspontját – húzta alá a VMSZ vezetője.

A liga azzal kapcsolatos kérdésére, hogy Deli Andor európai parlamenti képviselő egy Szerbia és Magyarország közötti nézetkülönbség esetén melyik ország javára szavazna, Pásztor azt válaszolta, bár legszívesebben nem is foglalkozna a VSZL kérdéseivel, mégis annyit ki kell mondania, hogy a vajdasági magyar közösség sohasem volt árulója az országának.

– A kérdés feltevőinek a tájékozottságára vall, hogy nincsenek vele tisztában: nehezen képzelhető el olyan helyzet az EP-ben, amely a két ország közötti álláspontkülönbség miatt véleményalkotást igényelne a képviselőktől. Különösen úgy, hogy Szerbia még nem is tagja az uniónak – fejtette ki Pásztor.

Többi hír