Ugrás a tartalomra

Családi gazdaságonként egy személy fizet

Fremond Árpád, a VMSZ parlamenti képviselője a nyugdíj és rokkantsági biztosításról szóló törvény azon módosítását taglalta lapunknak, amelyre a mezőgazdasági termelők több éve várnak.

– Egy korábbi, 2010-es törvénymódosításban nem határozták meg pontosan, hogy egy gazdaságon belül kinek kell fizetnie a nyugdíjbiztosítást.

A törvény értelmében a nyugdíjbiztosító egy családi gazdaságon belül mindenkit, akinek a nevén föld van, arra kötelezhetett, hogy egészségügyi és nyugdíjbiztosítás címén évi 96 ezer dinárt fizessen be az államnak.

Példának okárt, ha egy háromtagú termelő családban mindenki nevén volt föld, akkor mindhármójuknak fizetniük kellett.

A jövőben családi gazdaságonként egy személy köteles fizetni a nyugdíj-biztosítási járulékot, ami nagyjából 64 ezer dinárt tesz ki évente.

Remélhetőleg ősszel alakul meg a munkacsoport, amely a társadalombiztosítási járulékról szóló törvény módosítását dolgozza ki.

Ebben a módosításban azt próbáljuk majd meg kieszközölni, hogy a termelők a gazdaság nagyságától, illetve a bevételtől függően fizessék az egészségügyi és nyugdíjbiztosítást.

Azt is szeretnénk elérni, hogy az állam leírja a gazdáknak az eddig be nem fizetett biztosításokra számolt kamatot, valamint hogy állítsák le az emiatt indított kényszer-megfizettetéseket, árverezéseket – magyarázta Fremond.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Pesevszki Evelyn
Többi hír