Ugrás a tartalomra

Belső stratégiákkal közösen tervezni a jövőt

A Magyar Összefogás listavezetője Topolya község kulturális életéről tájékozódott

– Magyar érdek, magyar szempontból jelentős, hogy minden közösség dolgozza ki maga is saját belső stratégiáját, prioritási rendjét. A feladatunk továbbá, hogy a Magyar Összefogás programja alapján az elkövetkező négy évben a közösségekkel együttesen is fontossági sorrendet állítsunk fel, prioritásokról döntsünk.

Ezek alapján találjuk meg azokat a súlypontokat, amelyek elárulják nekünk: egy-egy közösség számára mi az, ami jelentős, azok hogyan építhetők be a négy év tervezhetőségébe. Természetesen nagyobb távban gondolkodunk.

Egy folyamat elkezdődött, és úgy gondolom, hogy ha az összefogás meglesz, akkor az megállíthatatlanná válik – osztotta meg lapunknak nyilatkozva tegnap, a topolyai polgármesteri hivatalban Kókai Mernyák Melinda polgármester vendégeként, az ottani kerekasztal-értekezlet résztvevőinek is kifejtve Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője, aki Náray Éva, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatója és a lista egyik jelöltje társaságában a Topolya községi kulturális intézmények, egyesületek, szervezetek képviselőivel tanácskozott, majd tett terepi látogatást a topolyai könyvtárban és a Topolyai Múzeumban, továbbá a zentagunarasi, gunarasi, bajsai, bácskossuthfalvi és pacséri helyi közösségek művelődési egyesületeiben, szervezeteiben.

– Az elmúlt négy év az alapok lerakása volt, a tartalmi építkezésé. A kiemelt jelentőségű művelődési intézmények hálója összeállt, a kiemelt jelentőségű kisebbségi regionális és nagy rendezvények listája elkészült, fontos szerepet kaptak a nemzeti tanács bizottságai – emlékeztetett Hajnal Jenő, aki többek között azt is kiemelte, az MNT-re a jövőben is jelentős feladat hárul a tartományi, a magyarországi és egyéb pályázati elosztásokban közreműködni annak érdekében, hogy a közösség minél eredményesebben tudjon építkezni a kapott támogatásokból.

A belülről történő építkezés fontosságára ráirányítva a figyelmet kiemelte: egy-egy közösség próbálja meg maga is megtalálni azokat a prioritásokat, amelyeket az elkövetkező négy évben az önkormányzat és az MNT partnereként, közösen, nemcsak hálóban, hanem közvetlen tevékenységekben megvalósuló támogatási program formájában tud érvényesíteni.

– A következő négy év lényege, hogy a súlypontok változnak, a súlypontokról önök döntenek, nyomatékosította Hajnal Jenő tárgyalópartnereiben, és üzente rajtuk keresztül azoknak a közösségeknek, amelyeket azok képviseltek.

Az október 14-én, a topolyai önkormányzati hivatalban folytatott találkozón Kókai Mernyák Melinda polgármesteren és Náray Éva jelöltön kívül jelen volt Sípos Hajnalka, a zentagunarasi Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület képviseletében, Huszák Endre, a pacséri Pacsér ME titkára, Gazsó Hargita, a Topolyai Múzeum múzeumpedagógusa, Szuhankó Ruzsena, az Etno Hagyományápoló Kézművesek Körének elnöke, Gogolyák Gabriella, a bácskossuthfalvi Ady Endre ME vezetője és Csípe Tímea, a topolyai Művelődési Ház igazgatója.

A tanácskozáson Topolya polgármestere, az MNT-vel való együttműködés fontosságáról és megnyilvánulási formáiról szólva mindenekelőtt arról szólt, mennyire jelentősek azok – jelen esetben az MNT részéről megítélt, biztosított – társított eszközök egy önkormányzat életében, amelyek segítségével saját költségvetési keretéből előirányzott eszközök mellett fejlesztésekhez segítheti közössége kulturális intézményeit, egyesületeit, civil szervezeteit.

Kókai Mernyák Melinda a számadatok szintjén is beszámolt, évi szinten a topolyai önkormányzat kulturális tevékenységekre és művelődési egyesületek, valamint civil szervezetek társfinanszírozása céljából mekkora összeget tud kiválasztani költségvetési keretéből.

– Hálás vagyok a Magyar Nemzeti Tanács Vajdasági Magyar Kulturális Stratégiáját író muzeológusoknak, hogy fölismerték a Topolyai Múzeum önállósulásának szükségességét, prioritást kapott a stratégiában ez a mozzanat, és Topolya község önkormányzata is fölvállalta a létrehozást.

Ennek köszönhetően 2014. június 26-án Topolya Község képviselő-testülete meghozta a határozatot a Topolya Község Múzeuma nevű intézmény létrehozásáról.

Az elmúlt időszakban az MNT és a muzeális intézmény közti kapcsolat eredménye az épület biztonsági rendszerének kiépítése, továbbá a 2014-es évet fémjelző centenárium, a topolyai Ács József képzőművész születésének 100. évfordulója, mely esemény kapcsán az MNT támogatásával közös kiállítást hozhattunk létre a Zentai Városi Múzeummal.

Egy impozáns katalógus is készül, valamint október 24-én Ács József-emlékülést szervezünk neves hazai és magyarországi művészettörténészek, képzőművészeti írók közreműködésével Topolyán.

November 14-én, Ács József 100. születésnapján ünnepelhetjük a Vajdasági Magyar Képzőművészet napját az MNT jóvoltából. A távlati tervekben látogatóbarát és élményközpontú kiállítások létrehozása szerepel – nyilatkozta Gazsó Hargita múzeumpedagógus.

Náray Éva, a Magyar Összefogás lista jelöltje a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatója az általa vezetett intézménynek az MNT-vel való együttműködését gyümölcsözőnek ítélte meg.

Ennek egyik megnyilvánulási formája, mint mondta, az, hogy az MNT és a topolyai önkormányzat támogatásával sikerült az intézménynek 2014. június 14-én felvennie Juhász Erzsébet nevét, miután Juhász Erzsébet hagyatékát is elkapta és gondozza a könyvtár. Az MNT-vel való együttműködés egyéb hozadékairól szólva kifejtette:

– Amellett, hogy olyan kézzelfogható dolgokat tudunk megvalósítani az MNT támogatásával, mint a padlózat cseréje vagy bizonyos javítások az épületen, nagyon fontos, hogy a Magyar Nemzeti Tanács révén, javaslatára került be a könyvtár a Márai-programba illetve egyéb magyar könyvtár-támogatási programokba, amelyeknek az a lényegük, hogy végre biztosítottnak tekinthetjük a magyar könyvekkel való ellátást, amely éveken keresztül nagyon nagy gondot jelentett – fejtette ki Náray.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Sz.A.
Többi hír