Ugrás a tartalomra

XI. Ricsaj Népművészeti Találkozó

A Ricsaj Népművészeti Találkozó tizenegyedszer kerül megrendezésre. A rendezvény házigazdája az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör. Az idei rendezvény társszervezői a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és az Öko Becse. A találkozó célja a magyar népi kultúra népszerűsítése, a gyermekek számára pedig alkalmat nyújtani a szereplésre, ismerkedésre és a magyar népi kultúra elemeinek tanulására.

A rendezvény során a gyerekek betekintést nyerhetnek őseink hagyományaiba, életmódjába, ismerkedhetnek kultúránkkal és szórakozhatnak a magyar népművészet világa adta zenével, tánccal. A találkozót kirakodóvásár és kiállítás kíséri, ahol vajdasági kézművesek termékei közül válogathatnak a látogatók.

A gyermekek játszóházban szórakozhatnak, népdalokat tanulhatnak, a fiatalok és felnőttek a táncházakban különböző tájegységek táncaiból kapnak ízelítőt, de kézművesmesterségekkel is ismerkedhetnek.

A Ricsaj az idén is ellátogat az óvodába, és az iskolába, ahol népzenei koncerteket, népdal- és néptáncoktatást, játszóházat, valamint oktató előadásokat, hangszerbemutatót, viseletbemutatót láthatnak, hallhatnak a diákok.

A Ricsaj fellépői, Vajdaság jelenlegi legkiemelkedőbb gyermek- és felnőtt néptánccsoportjai és énekegyüttesei, akik a Kőketánc, a Durindó és Gyöngyösbokréta gálaműsorán, valamint a Vajdasági Pávások műsorán mutatkoznak be. A vajdasági fellépők Óbecséről, Adáról, Péterrévéről, Kishegyesről, Topolyáról, Magyarkanizsáról, Muzslyáról és Nagybecskerekről érkeznek.

Támogatók a Nemzeti Kulturális Alap, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, az Óbecsei önkormányzat és a LUX nyomda.

A rendezvény programja:

Péntek délelőtt: népművészeti előadások iskolásoknak (helyszín: Samu Mihály Általános Iskola – Péterréve) és a péterrévei óvodásoknak.

Szombat: (helyszín: Petőfi Sándor MK – Óbecse)

Kirakodóvásár, kiállítás – viseletek, „Mesterségem címere”-sarok, „Legyél néptáncos”-sarok.

14 órától Kőketánc – néptáncgála, 15.30 órától néptáncoktatás, 16 órától kézműves-foglalkozások, 19 órától Fölszállott a Páva – Vajdasági gála. Fellépők: Cirkalom táncegyüttes (Topolya), Fokos zenekar (Óbecse), Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó táncospár (Óbecse), Róna táncegyüttes (Szabadka). 21 órától táncház.

Vasárnap: (helyszín: Petőfi Sándor MK – Óbecse)

Régi tárgyak bemutatója, 24. óra gyűjtés – előadás.

16 órától Durindó és Gyöngyösbokréta gálaműsor. Fellépnek: Botra férfikórus, Csobolyó legénykórus, Csörgő citerazenekar, Dúdoló énekcsoport, Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa és citerazenekara, Tarsóka néptánccsoport, Rizgetős Néptáncegyüttes, Sarkantyú néptánccsoport, Szajkó énekegyüttes, Szelence énekegyüttes, Szelence néptánccsoport, Vadvirág asszonykórus.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír