Ugrás a tartalomra

A szennyvíztisztító jelenthet tartós megoldást

Az ipari szennyvíz jelenléte súlyos természeti csapást mér a Krivaja folyóra – Várhatóan év végéig elkészül a topolyai szennyvíztisztító berendezés terve

Egyelőre a topolyai önkormányzat vezetősége előtt sem ismeretes, ki vagy kik az okozói annak a július elejétől augusztus közepéig tartó, Krivaja folyócskát ért intenzív szennyeződésnek, amely a Krivaja alsó folyásán a folyamba kerülve a nyár jelentős időszakában Bajsa, Kishegyes, Szikics és Bácsfeketehegy lakosságának mindennapjait megkeserítette. A szennyezésből adódó bűzt elszenvedő és a természeti csapást figyelemmel kísérő polgárok Bajsán és Kishegyesen aláírásgyűjtést kezdeményeztek. Petíciójukban követelik: az illetékesek nevezzék meg, ki(k) a felelős(ek), és szabjanak ki büntetést rá (rájuk).

Bár a petíció tartalma Kókai Mernyák Melinda polgármester előtt tegnap, amikor az önkormányzati hivatalban felkerestük, még nem volt ismeretes, lapunknak nyilatkozva véleményezte a folyót ért környezeti csapást, az abból fakadó problémát.

– A problémát csak összefogással lehet megoldani: az önkormányzat, a vízgazdálkodásért felelős DTD Közvállalat és a községi környezetvédelmi, valamint a tartományi illetékes felügyelőséggel együtt. Önkormányzatunk környezetvédelmi felügyelője a Krivaját ért szennyezés miatt értesítette a köztársasági illetékest, vele közös terepi munkát végzett – fogalmazott a polgármester, aki megerősítette: a Krivajába szennyet bocsátó(ka)t csak úgy lehetne beazonosítani, ha a köztársasági vízügyi felügyelőség illetékese éppen akkor a helyszínen tartózkodna, amikor az illető(k) a szennyet a folyamba engedik. A községi felügyelőségnek nincs referens laboratóriuma, ahol megállapíthatnák, mivel szennyezik a folyót, jegyezte meg a polgármester.

– A községben található vízi élőhelyek felügyelete a helyi környezetvédelmi és a köztársasági vízügyi felügyelőség hatásköre. A felügyelőség dolga, hogy a szennyezőt azonosítsa. Mi mint vízgazdálkodási vállalat, a folyók vízének tisztítását nem végezzük, csak a folyómedrek karbantartását. Ha a folyókba szennyező anyag kerül, nem tudjuk kivonni azt. Körülbelül tíz nappal ezelőtt azonban pl. kikotortuk a Žibel ülepítő medencéjét, munkánk eredménye már most érezhető. Ezt a tartományi felügyelő is igazolta, aki azóta már járt a helyszínen. Topolyánál a Krivajába kerülő szennyvíz nyolcvan százaléka ipari eredetű, húsz százaléka a kommunális eredetű szennyvíz. Az ipar ennyivel nagyobb mértékben termel szennyvizet. A Krivajába engedett szennyvízmennyiség négy ötödét teszi ki az ipari, csupán egy ötöde a kommunális. Mindhárom nagy szennyezőnek (az IM Topola, a Perutnina Ptuj és a Žibel állati eredetű hulladékfeldolgozó) van egy elsődleges ülepítő medencéje, ahol a szennyvízből a víz által vitt anyagot bizonyos fokig ülepítik, de az oldott anyag még így is tisztítatlanul belekerül a Krivajába. Topolyán a Krivaja nem bűzlik soha, csak a településen kívül. Ennek az az oka, hogy Topolya határán kívül, a Krivaja alsó folyásán történik ennek a szennyvíznek a Krivajába engedése. A Topolyán keresztül folyó víz legnagyobb hányada a Topolyai-tóból tisztán kiengedett, továbbá a kommunális eredetű szennyvíz, amely ezen a szakaszon bekerül a folyamba, nem szennyezi azt oly mértékben, hogy annak látható vagy érezhető következményei lennének. A Krivaja felső folyásán, amely táplálja vízgyűjtő tavainkat, a kommunális eredetű szennyezés is minimális, és ami lényeges, itt ipari szennyeződéssel sem kell számolni. Ennek köszönhető, hogy a Krivajai-tó és a Pannóniai-tó tiszta. Lényeges még megemlíteni, hogy a bácskossuthfalvi ipar rendelkezik egyfajta tisztítórendszerrel, amely bizonyos mértékben megtisztítja az ipari eredetű szennyvizet – osztotta meg lapunkkal Hallgató Imre, a DTD Közvállalat igazgatója. Feltettük a szakember számára a kérdést: vajon a Krivaja szennyvízzel való szennyezése befolyásolja-e negatív irányban a Topolya községi ivóvíz minőségét?

– Erről bizonyított tény nincsen. Minden bizonnyal nem, mert, ami a mi ivóvizeinket illeti: az hetventől százméteres mélységű kutakból van kiemelve, a második vízhordó rétegből. Eddig a mélységig a szennyeződés nem jutott le, információim szerint azonban az első vízhordó rétegben már megtalálható a szennyeződés.

– A Krivaja szennyezése sajnos évek óta nagy problémát jelent, a topolyai önkormányzatot foglalkoztatja e kérdés. Évente többször folytatunk tárgyalásokat a Perutnina Ptuj, az IM Topola és a Žibel képviselőivel, ezek a vállalatok ugyanis az egyik legnagyobb szennyezői a Krivajának. Még mindig fennáll a kérdés: az említettek külön szennyvíztisztítót fognak fölépíteni a jövőben vagy az önkormányzattal közösen – nyilatkozta a polgármester, majd Hallgató hozzáfűzte: szakvélemények szerint a legoptimálisabb, hogy egy központi szennyvíztisztító rendszer legyen kiépítve, de a már oda kerülő szennyvíz korábban egyfajta módon egalizálva legyen. Ennek ismeretében a három legnagyobb szennyező is ilyen irányban gondolkodik.

– Ők is dolgoznak azon, hogy a jövőben primális szennyvíztisztítót építsenek. Az ő döntésük, hogy közösen teszik-e ezt, vagy mindegyik vállalat önállón végzi-e majd az elsődleges szennyvíztisztító berendezése kiépítését – jegyezte meg Kókai M. Melinda.

NÉGY ÉVE KÉSZÜL A SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TERVE

Topolya nem rendelkezik szennyvíztisztítóval: a város lakossága, közintézményei és ipari létesítményei által termelt szennyvíz tisztítatlan állapotban a Krivaja folyóba ömlik, súlyos környezeti és jelentős anyagi károkat teremtve ezzel. 2007 szeptemberében lapunk hasábjain is hírül adtuk, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alaptól nyert támogatás jóvoltából elkészülhet a leendő szennyvíztisztító műszaki tervdokumentációja. Számottevő változások az ügyben első ízben a 2010-es év elején történtek, amikor Topolya önkormányzata, a tervek kidolgozásával megbízott szervvel való egyeztetéseket követően, véglegesítette álláspontját a leendő szennyvíztisztító projektum kapcsán. Az önkormányzat döntéshozatalát hosszadalmas egyeztetési folyamat előzte meg a topolyai Vágóhíd, az akkori Topiko vállalat és a Žibel illetékeseivel. Az önkormányzat akkor úgy döntött, hogy a topolyai mellett a zobnaticai és a bajsai helyi közösség lakossága, valamint a közintézmények, vendéglátóipari létesítmények által termelődő kommunális szennyvíz tisztítását lehetővé tevő objektum műszaki terveztetésének folyamata kezdődjön meg. A telek nagyságáról, elrendezéséről való döntéshozatalnál azonban arra is figyelmet fordítottak: az említett magánvállalatoknak maguknak is lehetőségük legyen a jövőben a komplexum keretében tisztítót létesíteni. A szennyvíztisztító a vágóhidak mögötti lokáción, az ún. Juhászok hídjánál épül majd. A Tartományi Nagyberuházási Alap az Újvidéki Egyetem Műszaki Karát bízta meg a létesítmény tervdokumentációjának kidolgozásával. Elkészültét a 2010-es év nyarára várták. Az Alap tízmillió dinárt hagyott jóvá a tervkidolgozásra. Mostanáig a teljes összeg felét utalták át a tervkidolgozásért felelős szervnek. A topolyai önkormányzat a végleges tervdokumentáció elkészültét a 2014-es év végére várja, reméli.

– A tervezet kidolgozásának folyamata elhúzódott, mivel időközben tárgyaltunk egy német vállalkozással, amely megpróbálná Ulm város polgármestere közbenjárásával donáció formájában kialakítani ezt a szennyvíztisztítót. A német kivitelezővel a Műszaki Kar illetékesei is tárgyaltak. Mindemellett az önkormányzat a Nagyberuházási Alaphoz kötődő tervdokumentáció kivitelezésének befejezését szorgalmazza. Konkrét dokumentumot szeretnénk kezünkbe kapni, amely szükséges, hogy a szennyvíztisztító kiépítéséhez forrásokat találjunk – hangsúlyozta a  polgármester, majd elmondta, Topolya lakosságának harminc-negyven százaléka van csupán a központi szennyvízhálózatra csatlakoztatva, és a hálózat bővítése céljából európai uniós támogatások elnyerésére szennyvíztisztító, illetve konkrét tervek hiányában nincs esélyük.

Az ügyben mgr. Szombathy Zoltánt, a Komgrad Közvállalat igazgatója kifejtette: a Vajdasági Vizek Közvállalat minden évben, a szennyvíz többszöri ellenőrzését követően felméri, hogy az adott évben a szennyvíznek a Krivajába bocsátásával milyen mértékű szennyeződés éri ezt az élőhelyet. A folyam szennyezése okán komoly büntetést szabnak ki. A büntetés összegét évről évre a Komgrad fizeti ki. Szombathy szerint 2014-re a büntetés címén befizetésre kerülő összeg elérheti a hétmillió dinárt is.

A Komgrad végzi Topolyán a szennyvízhálózat felügyeletét, feltehetően a szennyvíztisztítónak is ő lesz a működtetője.

– A Komgrad által felügyelt szennyvízelvezető csatornákon a Krivajába kerülő szennyvíz kizárólag kommunális eredetű, ez aránylag gyorsan felbomlik. Ebben a szennyvízben semmilyen vegyszer, semmilyen ipari szennyeződés nincs. Megítélésem szerint a biológiai szennyvíztisztítás megoldása, egy nagyobb nádas telepítése elég lenne ahhoz, hogy a kommunális szennyvizet megszűrje. A leendő szennyvíztisztító csak kommunális szennyvíz tisztítását végezné. A Krivaja három legnagyobb szennyező létesítménye esetében szükséges lenne egy belső előtisztító kivitelezése, amely az ipari szennyeződést első körben lebontaná kommunális szennyezési szintre, majd ezt a kommunális szennyeződést bocsátaná a hálózatba. A kommunális szennyvizet tisztítaná meg a központi szennyvíztisztító. Az előtisztítókat automata mérővel szerelik fel, amely folyamatosan mér, ellenőrzi, hogy az elsődlegesen szűrt szennyvíz kommunálisnak minősül-e. A nagyvállalatok, a folyamatba csatlakozva, fizetnének annak a kommunális szennyvíznek a központi szennyvíztisztító berendezés általi tisztításáért, amelyet ily módon kibocsátanak  – fejtette ki Szombathy.

Szerző (Forrás)
Szabó Anikó, Magyar Szó
Többi hír