Ugrás a tartalomra

Német gyerekek ajándéka Hódegyházának

Gyerekek gyűjtéséből, egyházi támogatással újult meg a hódegyházi iskola

Hódegyházán a tiszaszentmiklósi Tihomir Ostojić Általános Iskola kihelyezett tagozatában az iskola napja alkalmából alkalmi ünnepség keretében hivatalosan is átadták a diákoknak a felújított osztálytermeket. Az ünnepség részvevőit Antonije Cicmil iskolaigazgató üdvözölte, aki megköszönte az oktatási intézménynek eddig nyújtott támogatásokat.

– Külön hálával tartozunk az elmúlt évek során nyújtott segítségért Japán és Lengyelország, valamint Magyarország, Románia és Oroszország belgrádi nagykövetségeinek, a tartományi oktatási titkárságnak és a községi önkormányzatnak, hiszen támogatásukkal újítottuk fel az elmúlt években a tiszaszentmiklósi anyaiskolát, kicseréltük az ablakokat, számos taneszközt, felszerelést vásárolhattunk. A mai iskolanapon hivatalosan is átadjuk a diákoknak a hódegyházi tagozat felújított osztálytermeit és kísérő helyiségeit, a felújítás teljes egészében egyházi támogatásból készült el, amiért külön köszönet illeti Német László bánsági megyés püspököt – mondta többek között Antonije Cicmil igazgató.

A vendégeket a hódegyházi iskola udvarán alkalmi kiállítás fogadta, itt tették közszemlére a hagyományos nyári képzőművészeti diáktábor alkalmával készült legszebb munkákat. Minden év augusztusának utolsó hetében szervezik meg tiszaszentmiklósi iskolában a képzőművésztanárok Radomir Brkušanin és Vass Sarolta irányításával, akik megnyitották az alkalmi udvari kiállítást.

Az iskolanap alkalmából a Magyar Nemzeti Tanács nevében Hajnal Jenő köszöntötte az intézmény dolgozóit és diákjait, a megjelent vendégeket:

– Megújult a hódegyházi iskola, amelynek napján a fecskék sikeres költéséhez, a fecskefiókák sikeres kiröpüléséhez hasonlóan mi is sikeres munkát kívánunk a kicsi, de lelkes közösségnek, hogy minél több sikeres diák röpülhessen ki ebből az iskolából. Az MNT mindent megtesz, hogy a hódegyházi példás iskola dolgozóit és diákjait minden tőle telhető módon szakmailag és oktatási eszközökkel is támogassa – mondta többek között Hajnal Jenő, aki könyvcsomaggal érkezett az oktatási intézménybe.

– A tantermek felújítása egyházi támogatásból, adományokból született meg, az én püspöki szerepem csak a közvetítő volt. A beruházáshoz szükséges pénzt a 6 és 15 év közötti német gyerekek gyűjtötték össze, kisebb részben a nagybecskereki püspökség is hozzájárult a költségek fedezéséhez. Németországban szokás, hogy január 6-án, vízkeresztkor a diákok adományokat gyűjtenek szegényebb sorsú gyermekek, diákprogramok támogatására. Így született meg az ötlet, hogy a hódegyházi kis iskola kapja az adományokból befolyt pénzt, ezzel is segítve a kis falu diákjainak a tanulását, tudásuk és képességeik kibontakozását – mondta többek között Német László püspök, aki a szalag átvágásával hivatalosan is átadta a hódegyházi diákoknak a megújult tantermeket.

Az iskola felújított tantermeinek átadásán jelen volt Pavel Sokolovski lengyel nagykövet, Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár, Zsoldos Ferenc, az MNT alelnöke, Balázs Ferenc, Csóka polgármestere és helyettese, Zoran Jovanov.

Szerző (Forrás)
Gergely József, Magyar Szó
Többi hír