Ugrás a tartalomra

Napirenden a halállomány védelme és a mezőgazdaság pénzelése

A halállomány védelméről és fenntartható hasznosításáról, valamint a mezőgazdasági termelés pénzeléséről és a finanszírozás biztosításáról szóló törvényjavaslatokat vitatják meg ma a szerbiai köztársasági parlament képviselői. A javaslatokat a mezőgazdasági miniszter ismertette.

Az állam új jogszabállyal szabályozná a vízfelületek élővilágának védelmét. Snežana Bogosavljević Bošković szerint a törvényjavaslat kidolgozása szükséges volt, mivel az országnak jogszabályokkal kell meghatároznia a természeti erőforrások használatát. A halállomány is megújuló természeti erőforrás. „Az alapvető célja a halállomány védelméről és fenntartható hasznosításáról szóló új törvénynek, hogy a terület szabályozását és felhasználását egy minőségibb szintre emelje, hogy a mostani állapotot stabilizálja és jobbá tegye” – mondta a mezőgazdasági miniszter.

A VMSZ támogatja a törvényjavaslatot, de a horgászegyesületekkel egyeztetve módosító indítványokat nyújtott be. Szerbiában és Vajdaságban is több kisebb vízfelület van, amelyeket senki nem kezel, mivel nem hoznának jelentős bevételt, a helyi horgászoknak viszont fontos.

„A jövőben a lehetőségekhez mérten vegyék figyelembe a helyi horgászegyesületek kéréseit. A pecásoknak engedélyezzék, hogy gazdálkodjanak a kisebb vizeken, természetesen, ha megvannak az eszközeik, és készen állnak rá, különösen azokban az esetekben, ha a vízfelületek idővel úgyis elhanyagoltakká válnának” – mondta Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő (VMSZ)

Változások várhatók a mezőgazdasági kölcsönöket illetően is. Ezután könnyebben juthatnak pénzhez a termelők. Az új jogszabály értelmében a gazda a következő évi termését használhatja biztosítékként a kölcsönökhöz.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír