Ugrás a tartalomra

Munkálatok a Művelődési Házon

Aki a napokban a topolyai Művelődési Ház környékén járt, az láthatta a felállított építőállványokat, és annyit még laikusként is megállapíthattunk, hogy felújítás, tatarozás folyik az épületen. Hogy milyen, azt Csípe Tímea, a topolyai  Művelődési Ház igazgatója mondta el lapunknak.

„2007 júniusában a színházterem egy részén beszakadt a mennyezet, és attól kezdve csak raktárként használjuk ezt az épületrészt, és a színházi előadásokat is a moziteremben vagyunk kénytelenek megtartani. Azóta többször pályáztunk sikertelenül. Volt több terv is a felújítás kapcsán, még a kétezres évek elején merült fel az a gondolat, hogy az egész épületegyüttest átépítenénk, majd a kétezer hetes eset után úgy döntöttünk, hogy csak a színházterem felújítására pályázunk, de mindeddig eredménytelenül. Ez állandó téma volt, de valójában az anyagiak miatt nem történt semmi előrelépés”, fejtette ki az igazgatónő. Az idei év elején azonban a Tilger Mihály Polgárok Egyesülete egy kerekasztal-beszélgetést hívott össze, amelyen jelen volt a Művelődési Ház vezetősége, a Helyi közösség képviselői, a községi önkormányzat vezetői, valamint építészek, és az a döntés született, hogy a meglévő termet kell használhatóvá tenni. Az épület a helyi közösség tulajdonát képezi, és minden évben bizonyos összeg áll rendelkezésre, amelyből a tatarozási munkálatokat finanszírozzák. A kerekasztal-beszélgetés után az a döntés született, hogy idén ezt a pénzösszeget a régi színházterem felújítására fordítják.

Első lépésként a helyi Port Expres építőipari vállalat szakemberei felmérték az épület állapotát, és miután kiderült, hogy mi is a legégetőbb probléma, úgy döntöttek, hogy kis részekre bontják a feladatokat. Kiírták a közbeszerzési pályázatot, amit az öt jelentkező közül a topolyai Gadnja trans cég nyert el. A munkálatok összege 911 000 dinár, amit részben a helyi közösség (600 000 dinárt), részben pedig a községi önkormányzat költségvetéséből  biztosítják. Ez valójában a tetőszerkezet javítását jelenti, de magába foglalja öt ablak cseréjét, a bádogszerkezet felújítását, valamint bizonyos részek újrafalazását is. A szerződés értelmében a kivitelezőnek a feladat elvégzéséhez harminc munkanap áll rendelkezésére. Ez nagyban függ az időjárástól is, de a becslések szerint szeptember végére mindenféleképp el kell készülnie.

„Jövőre szeretnénk elérni azt, hogy a helyi közösség költségvetéséből a Művelődési Ház tatarozására szánt összeg mellett, ami minden évben elő van látva, a községben is legyen egy elkülönített alap a színházterem renoválására, és akkor már a belső szerkezet felújítását szeretnénk elkezdeni. Azután lassan, kis lépésekben haladni, hisz ha már valami elkezdődött, akkor a pályázatokat is könnyebb lesz megnyerni, mert már nem a nulláról kell indulni, hanem egy folyamat része lesz a pályázat”, mondta az igazgatónő áttérve a jövőre vonatkozó tervekre. Így ha nem is most azonnal, de talán előbb-utóbb ismét lesz igazi színházterme a topolyaiaknak.

Szerző (Forrás)
B.em, Magyar Szó
Többi hír