Ugrás a tartalomra

MNT-választás – Iratkozzanak fel a külön választói névjegyzékbe!

Augusztus 18-án ideiglenesen lezárják a külön választói névjegyzékeket az október 26-án esedékes nemzeti tanácsi választásokra. A magyarok már biztosan közvetlenül választhatják meg a kisebbségi önkormányzatukat. Az MNT továbbra is arra biztatja a közösség tagjait, hogy önkormányzataikban iratkozzanak fel a külön választói névjegyzékbe, hogy választhassanak és választhatóak legyenek.

Szerbiában október 26-án tartják a nemzeti tanácsi választásokat. Ahhoz, hogy az adott nemzeti közösség közvetlenül választhassa meg kisebbségi önkormányzatát, a legutóbbi népszámlálásokon magukat a kisebbséghez tartozónak vallók 40 százalékának kell feliratkozniuk a külön választói névjegyzékbe. „A magyar nemzeti közösség, ahogy 2010-ben is, közvetlenül választhat nemzeti tanácsot. A kiírást követően is folyamatos lesz a külön névjegyzékre való feliratkozási lehetőség, egészen a választásokat megelőző tizenötödik napig” – emelte ki Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatalának elnöke.

A külön választói névjegyzékre mindenki a saját önkormányzatának közigazgatási hivatalában iratkozhat fel. Ugyanitt ellenőrizhetik a nyilvántartásban szereplő adataik pontosságát is. Szabadkán a Városháza 215-ös szobájában várják a lakosokat – mondták el korábban az illetékesek.

„Az első feltétel az, hogy be legyen írva az általános névjegyzékbe, hogy szerb állampolgársága legyen, hogy nagykorú legyen, és hogy Szabadka területén lakjon. Attól függően, hogy melyik kisebbségi névjegyzékbe akarnak feliratkozni, kapnak kérelmet” – magyarázta Milanković Bojnicki Marija, az Általános Közigazgatás szolgálatvezetője.

Ahhoz, hogy valaki beleszóljon a nemzetét érintő fontos kérdésekbe, fel kell, hogy iratkozzon a külön választói névjegyzékbe. „Annak ellenére, hogy megvan a kellő létszám a közvetlen választás lebonyolításához, kérnénk, hogy akik még nem tették meg, éljenek ezzel a lehetőséggel, mert csak azok a polgárok vehetnek részt a választásokon, választhatnak és lehetnek választhatóak, akik a névjegyzéken találhatóak” – hívta fel a figyelmet Várkonyi Zsolt.

Várhatóan augusztus 20-án írják ki az október 26-i nemzeti tanácsi választásokat. Akkor derül ki, hogy melyik közösség hogyan választhat, elektori vagy közvetlen szavazással.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír