Ugrás a tartalomra

Meg kell dolgozni a segélyért

Állami intézményben dolgozhatnak a szociális segélyre jogosultak

Tegnap Szabadkán írták alá az első együttműködési szerződést, amely a kormány szociális segélyre jogosultak aktiválásáról szóló döntése alapján valósul meg. A kormány szándékának lényege, hogy azok, akik szociális segélyből élnek, ne érezzék kirekesztve magukat, tulajdonképpen megdolgoznak a pénzükért, közben tanulnak és tapasztalatot szereznek.

A protokollszerződést tegnap Dijana Prćić, a Szabadkai Szociális Munkaközpont igazgatónője és Slobodan Milošev, a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat igazgatója írták alá. Milošev elmondta, több száz munkásnak is lenne tennivalója, hiszen a zöldfelületeket rendezhetnék, a téli időszakban, pedig a téli szolgálat keretében az utak tisztításában segédkeznének.

Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter szabadkai látogatása alkalmával kiemelte, Szabadkán 4020 szociális segélyre jogosult személy él, a Szociális Munkaközpont határozza majd meg, hogy közülük ki a munkaképes.

– A szociális segélynek normális esetben átmeneti megoldásnak kellene lennie. A munkába állás nem büntetés ezeknek az embereknek, ellenkezőleg. Ennek köszönhetően a mindennapi életben tevékenyek lesznek. A Szociális Munkaközpont veszi majd fel a kapcsolatot az érintettekkel, a közvállalattal közösen állapodnak majd meg abban, hogy első körben hány szociális segélyből élő embert aktiválnak.

Természetesen nemet is mondhatnak erre az emberek, de akkor az azt jelenti, hogy lecsökkentik a nekik járó támogatást, amennyiben ők munkaképesek. Kapnak azonban még egy esélyt. Ha akkor is nem a válasz, akkor tartósan megvonjuk tőlük a támogatást, hiszen ez azt jelenti, hogy valójában nincs szükségük erre az összegre – mondta a miniszter.

Szabadkán egyébként az 4020 jogosult közül mintegy 700-an nem munkaképesek.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere elmondta, nem a köztisztasági vállalat lesz az egyetlen, amely részt vesz ebben a projektumban.

– Nem várhatjuk el, hogy a közösség csak tegyen értünk, segítsen bennünket, mi viszont egyáltalán ne tegyünk a közösségért semmit. Üdvözlöm a kormány döntését, valóban hasznos ez az egyén és a közösség egésze számára is – mondta a polgármester.

Az illetékes miniszter a rokkantnyugdíjakról

Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter újságírói kérdésre a rokkantnyugdíjakról elmondta, az egész országban folyik az ellenőrzés, bizonyára sokan értesítést is kaptak, amelyben beszélgetésre hívják őket. Mindaddig tart majd az ellenőrzés, amíg a 15 000 rokkantnyugdíjas státusát le nem ellenőrzik.

– Eddig mindössze tíz százalékukkal találkoztak személyesen az illetékesek, s a döntésük alapján 126-uktól megvonták a nyugdíjat, mert bebizonyosodott, hogy nem jogosultak rá. Az ellenőrzés folyik – mondta a miniszter.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, tm
Többi hír