Ugrás a tartalomra

A magyar kultúra és irodalom útján

Mintegy 150 vajdasági magyar járta végig a magyar kultúra és irodalom útvonalát Szabadkán. A kirándulók Vajdaság minden részéből érkeztek a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokra.

Négy autóbusszal érkeztek Vajdaság minden részéből az Ünnepi Játékokra. A szabadkai Zsinagógát is felkeresték az érdeklődők. Az szecessziós épület sokakat lenyűgözött. A kirándulók másik fő célpontja a szabadkai Városi Múzeum volt, amelynek az idei évtől a Vajdasági Magyar Képtár az egyik fő kiállítása.

A bejárt helyszínek gyakorlatilag megegyeznek a magyar kultúra és irodalom útvonalával, amely a Szent Teréz-székesegyháztól a Kosztolányi Emlékparkon át a Múzeumig vezet.

A kirándulás a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokhoz kapcsolódik. „Azt gondoltuk, ha már itt vannak az emberek Palicson, akkor jöjjenek Szabadkára. Itt olyan értékeink vannak, mint a Vajdasági Magyar Képtár, a csodálatos, megújulófélben lévő Zsinagóga” – mondta Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke.

Az első Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat 1952-ben szervezték meg. A rendezvény a 60. évfordulóján tért vissza Palicsra. A rendező Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség úgy döntött, hogy Palics ezentúl állandó helyszíne lesz az ünnepi játékok nyitórendezvényének.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír