Ugrás a tartalomra

Közösségépítés színjátszókkal

A hétvégén zárult Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Táborában idén összesen harmincegy fiatal vett részt

Kiváló hangulatú gálaműsorral zárult vasárnap délután a zentai Művelődési Házban az idei, sorrendben hetedik MAdT, azaz a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Tábora, amelynek munkájában idén összesen harmincegy fiatal vett részt, akik Bulgáriából, Szlovéniából, Magyarországról, valamint szinte az egész Vajdaság területéről érkeztek Zentára.

A Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Táborának résztvevői a hagyományokhoz híven idén is több csoportban dolgoztak. A színészcsoportokat Hernyák György rendező, egyetemi tanár; Perényi Balázs drámapedagógus, kritikus, szakíró és Szorcsik Kriszta színművésznő vezették. A rendezői csoport munkáját Urbán András rendező és Mezei Kinga színművésznő, rendező, a mozgáscsoportét pedig Kiss Anikó rendező-koreográfus irányította. A résztvevők számára a csoportvezetők mellett Jelacsik Sutus Ágota logopédus, beszédtanár, valamint Solténszky Tibor dramaturg, rendező is tartott foglalkozásokat.

– Annak a fejlődési folyamatnak a valódi eredményei, amelyen a tábor résztvevői az itt megvalósuló munkának köszönhetően a rendezvény ideje alatt keresztülmennek, nem elsősorban magában a táborban válnak érzékelhetőekké, hanem sokkal inkább a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján, ahova a csapatok évről évre felkészültebben és egységesebben érkeznek, aminek köszönhetően meglátásom szerint az a néhány év, amelyet az illetékesek az amatőr színjátszók képzésének és az amatőr színjátszás fejlesztésének szenteltek, máris megtérült, éppen ezért mindenképpen érdemes tovább végezni ezt a rendkívül fontos munkát – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Solténszky Tibor dramaturg, rendező, majd hozzátette, a tábor jelentőségét a szakmai fejlődés lehetőségének megteremtése mellett elsősorban a játékkedv fenntartásában és továbbéltetésében látja, ugyanis a fiatalok hazaviszik a megszerzett pozitív energiákat, és másoknak is továbbadják azokat.

– Azt gondolom, hogy mindez nagyon sok helyen közösségmegtartó erőként is tud hatni. Nagyon fontosnak tartom ugyanakkor azt is, hogy a tábor munkájában nemcsak a színjátszók vesznek részt, hanem a rendezők is, akik szeretnének még eredményesebben kommunikálni a közönségükkel.

A táborban szerzett tapasztalatoknak és ismereteknek köszönhetően egyre magabiztosabbá válnak a munkájuk során, amelynek közösségmegtartó ereje is erősebbé válik azáltal, ha felkészültebben végzik azt – tette hozzá Solténszky Tibor, akivel mindebben Varga Tamás, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmunkatársa is egyetértett, aki szerint a tábor olyan szinten tud hatást gyakorolni az amatőr színjátszásra, hogy a legmélyebb gyökereit is megmozgatja, aminek köszönhetően közvetett úton az egész közösségre is ki tud hatni.

– Azoknak a fiataloknak, akik eljönnek a táborba, van mondanivalójuk, amit meg is fogalmaznak nemcsak önmaguk számára, hanem a nézők számára is. Ezért fontos, hogy ezek a képzések felemeljék azokat az embereket, akik eljönnek. Lehet, hogy egy-egy társulatból csak egy-két ember jön el, de az az egy-két ember megtanul valamit, és azt a tudást utána hazaviszi a saját közegébe, és ezáltal hozzájárul a társai felemelkedéséhez is – magyarázta Varga Tamás.

– A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség évek óta karöltve dolgoznak a vajdasági magyar amatőr színjátszás fejlesztésén. Tapasztalataink azt mutatják, hogy ha egy-egy településen belül megpróbálunk segítséget nyújtani a kisebb közösségeknek, mint amilyenek jelen esetben az amatőr színjátszó csoportok, akkor azáltal jelentős hatást tudunk gyakorolni a közösségekben munkáló összetartó-erőre is – tette hozzá Varga Tamás, aki szerint tehát ezeknek a rendezvényeknek közvetett hatása van a közösségek összetartó erejének fejlesztésére, illetve – ahogyan fogalmazott – ezáltal talán kihatással lehetnek az adott közösségek tagjainak itthon maradásra való ösztönzésére is.

A Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Tábora, amelynek szervezői idén is a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, fő támogatói pedig a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap és a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság voltak, a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvény.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Máriás Endre
Többi hír