Ugrás a tartalomra

A hit kapaszkodás a nehéz percekben

A négygyermekes temerini Csorba családnál jártunk

Csorbáék Temerinben a Bosnyák utcai takaros új házban laknak. Azért látogattuk meg őket, hogy arról írjunk, mekkora öröm és áldás a több gyermek a családban, különösen akkor, ha a szülők hitben élnek. Ha pedig még a nagyszülők is támogatják vállalásukat, akkor a megpróbáltatások is eltörpülnek a család meleg hajlékában.

Bejelentett érkezésünket már várták, és amíg helyet foglalunk a családi ház tágas szobájának nagy asztalánál, a csillogó gyermekszemek arról árulkodnak, hogy egymás iránt milyen nagy szeretetben él a család. Csorba Dániel és Karola egymásban tökéletes párra találtak, és így nem volt gond a több gyermek vállalása sem.

Dániel eredeti szakmája szerint mezőgazdasági gépszerelő, de mivel tanult mesterségében nem tudott elhelyezkedni, már több mint tíz éve édesapja mellett asztalos mesterséggel foglalkozik. Jó szakma, igaz összetett, de az emberek szeretik az igényes munkát, mondja. Karola az egészségügyi középiskolában két szakon végzett, általános nővérként és gyógytornászként. Egy évet dolgozott a szakmában a temerini egészségházban, majd öt évig egy kozmetikus mellett. 2004-ben megesküdtek, majd jöttek a gyereket. Gergő most kilenc éves, Sárika hat. Ezután Karola úgy gondolta munkát vállal a szakmájában. De csak egy évet dolgozott, mert jött Anna, aki most két éves lesz, majd megérkezett Eszter is, aki már nyolc hónapos.

A szülők nem kimondottam nagycsaládból származnak. Karolának egy öccse van, Dánielnek pedig két nővére, habár a mai körülmények között már a három gyermek vállalása is nagycsaládnak számít.

– Nem terveztük, hogy hány gyermekünk legyen – mondja Dániel, – könnyen elfogadtuk, hogy annyi lesz, amennyit a Jóisten ad. Ez számunkra nem volt nehéz döntés, mivel vallásos családból származunk. Örültünk a gyerekek érkezésének. Ebben a szülők is támogattak bennünket, és így nem érzünk ezzel kapcsolatosan semmi gondot. A testvérek részéről is meg volt a támogatás, sőt a szélesebb rokonság részéről is. – Itt a családfő megjegyzi, hogy a nagyszülőket illetően az ő oldaláról apja és anyja is többgyermekes családból származik.

A vallásos nevelés minden esetre meghatározó volt a gyermekvállalásokat illetően. Dániel 15 évig ministrált, Karola pedig rendszeresen eljárt a szentmisékre. Így hát fel sem merült bennük semmilyen kétség olyanformán, mint ahogy az ma sok házasságban előfordul.

– Bennünket a vallásos életre, a szokások megtartására neveltek – folytatja mondanivalóját a családfő. – Hitünk mindig kapaszkodást jelentett a nehéz percekben. A gondok megoldásához a jó példákhoz fordultunk. Így van ez az imádságokkal is. A gyerekek itthon tanulják az imádság lelkületét. Gergő hamarosan előáldozó lesz, készül a nagy eseményre. Egyelőre nincs kedve ministrálni, de talán majd a lányoknak lesz. A nagyböjt időszaka a húsvétra való készülődés jegyében telik. Mivel mindketten vallási nevelést kaptunk, nekünk a húsvét a legnagyobb ünnep. A gyerekek még örülnek a nyuszika hozta ajándékoknak, de már megértik az ünnep igazi értelmét is.

– A háztartás vezetése, a főzés és a tanulás Gergővel az én feladatom – mondja Karola. – Jó időbeosztással mindenre jut idő. Ha Gergő délelőttös, akkor a délelőtt a lányoké, ha pedig délutános, akkor délelőtt vele foglalkozok többet. Mert habár jó tanuló, segítségre szüksége van. Sárika mindig délutános az óvodában, úgyhogy amikor Gergő délután megy iskolába, akkor csak a két kisebb lány van itthon, és a délután nyugodtabban telik.

Szerettük volna megszólaltatni a gyerekeket is, legalább Gergővel, a legidősebbel szót váltani, de igencsak szófukarnak bizonyult. Annyit mégis elárult, hogy az iskolai dolgokkal nincs gond, szereti az asztaliteniszt is, rendszeresen jár az edzésekre. Jól megvan a testvéreivel, de amikor a lányok már kibírhatatlanok, akkor felemeli a hangját.

Szóba kerülnek a közös családi programok is. Mivel az édesapát egész napra leköti a munka, többnyire csak esténként, vasárnap és ünnepekkor van együtt teljes létszámban a család. Az esti órák a mozgalmasabbak, ilyenkor történik a kicsik fürdetése. Ha pedig vendégek jönnek, a gyerekek birtokolják a nagy nappali szobát. Előkerülnek a társasjátékok, de még a számítógépet is bekapcsolják. Amikor pedig eljön az évi szabadság ideje, egy hétre, vagy tíz napra elutaznak, kikapcsolódnak.

Manapság nem könnyű egy gyermekkel sem megszervezni az életet úgy, hogy semmiből sem legyen hiány, de abban az esetben, ha négy gyerek van, még nehezebb a dolog. Csorbáéknál megvan az eltökéltség arra, hogy mindent meg lehet oldani, bár anyagilag nem könnyű négy gyermeket nevelni, szülői támogatás nélkül talán nem is lehetséges. Most, hogy már több mint egy éve beköltöztek az új házba, a szeretetet, a megértést és a családi fészek melegét tartják a legfontosabb dolognak, ami kitölti életüket.

Szerző (Forrás)
Góbor Béla, Magyar Szó
Többi hír