Ugrás a tartalomra

Helyi értékek tárlata Martonoson

Magyarkanizsa község helyi értékeit összegyűjtő tárlatot nyitottak meg tegnap délután a martonosi emlékházban. Magyarországi mintára nálunk, Vajdaságban is megkezdődött a helyi értéktárak létrehozása. Ezeknek a mintájára készült el a martonosi is, amelyben régi használati tárgyak, a kosárfonás, a paprikafeldolgozás, a gyógyfürdő, a tiszavirágzás, a Kanizsai Írótábor, a Kanizsa-feszt, de még a Cifraszűr vegyes kórus, T. Kiss Tamás Tükörtestvér c. regénye és Puskás Károly fotóarchívuma is helyi értéknek számít. Az ünnepélyes megnyitón jelen volt V. Németh Zsolt magyar államtitkár, Pásztor István, a VMSZ elnöke, Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke és dr. Bimbó Mihály, Magyarkanizsa polgármestere.

– Magyarországon eddig 346 helyi értéktárat nyitottak, 105, helyi értékeket megőrző tárat nyitottak meg a határon túl, ebből 65-öt Vajdaságban. Az értékeket azonban nemcsak helyi, hanem megyei szinten is gyűjtik, s azokból épül fel az úgynevezett valódi hungarikumok listája piramisszerűen – mondta V. Németh Zsolt, aki hangsúlyozta, hogy a piramis felépítés ellenére nem a helyi értékek versenyéről van szó, amelyek megmérkőzve egymással feljebb juthatnak a piramisban.

Nyilas Mihály beszédében kiemelte, hogy ennek ellenére remélik, hogy az itt összegyűjtött értékek között akad majd olyan is, amely felkerül arra a bizonyos hungarikumlistára.

Pásztor István köszönetet mondott az értéktár létrehozójának, Forró Lajosnak, a Délvidéki Kutatóközpont elnökének, hiszen az általa létrehozott martonosi emlékháznak immár kettős szerepe van.

– Ez a ház egyrészt mementója a második világháborúban ártatlanul kivégzett áldozatoknak, és most már egyben vonzerő is, amely remélhetőleg idecsalogatja a látogatókat, és példát mutat mindannyiunk számára, azzal, hogy összegzi a magyar nemzeti értékeket – mondta Pásztor.

Szerző (Forrás)
Kozma Rita, Magyar Szó
Többi hír