Ugrás a tartalomra

Erzsébetlakon bemutatták a Szigetlét című kötetet

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete tavaly egy riporttáborral ünnepelte meg fennállásának tizedik évfordulóját. Erdélyi, kárpátaljai és vajdasági újságírók vettek részt a táborban, és a munkákból állt össze a Szigetlét című kiadvány, amely írásokat, fényképeket és beszélgetéseket tartalmaz.

Tóth Lívia, a VMÚE elnök asszonya, a Szigetlét c. kötet szerkesztője elmondta, azért választották ezt a kis települést a tábor helyszínéül, mert olyan emberek élnek itt, és vannak olyan események is, akikről/amelyekről érdemes írni.

- A kollégák közül mindenki megtalálta azt a témát, amely érdekelte. Volt, aki a mezőgazdaságról, a kertészekről, a fóliasátrakról készített interjút, volt, aki az itt élő bolgárokról, más az itt élő románokról, Écskáról, Titelről készített riportot, továbbá Lukácsfalván is jártunk… Tehát nagyon érdekes témákat dolgoztak fel a kollégák – mondta Tóth Lívia.

Az erzsébetlaki könyvbemutatón azt is felidézték, milyen élmény volt a falubelieknek, hogy környezetükben 15 újságírót láttak vendégül, de ugyanakkor a kötetről is volt véleményük. Halász-Pozsár Éva, a házigazdák egyike, a helybeli Császár-tó MME elnök asszonya elmondta, hogy az újságírók elvitték a hírét ennek a kis közösségnek a saját környezetükbe, most a kötet pedig még ennél is messzebbre, szinte a világnak mutathatják meg az erzsébetlakiak és környékbeliek életét.

Az erdélyi kollégák már szerveztek hasonló tábort, annak mintára kezdődött meg Vajdaság “felfedezése” - ezzel a kötettel – vallja Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője.

- Ez a felfedezés nem öncélú, hiszen ezáltal megmutathatjuk az olvasóknak is azt, hogy hol élnek, továbbá olyan rejtett kincseket, és elfeledett történéseket mutathatunk be, amelyek mindenképpen megváltoztathatják a szemléletünket ezekről a régiókról. Úgy érzem, nem csak Erdélynek, Vajdaságnak, Horvátországnak, Muravidéknek, vagy Magyarországnak a felfedezésére kell törekedni, hanem eljött az ideje, hogy felfedezzük Kelet-Európát. Az erzsébetlaki kötet erre adott alkalmat, mert itt, ezen a vidéken értük tetten azt, hogy milyen csodálatos módon működik az együttélés - más nemzetek képviselőivel – mondta Ambrus Attila.

A rendhagyó könyvbemutató egy igen szép művelődési műsorba ágyazódott, fellépett Csókáról a Móra Ferenc MME-ből, Csipak Noémi, aki a Pilike leánykórus tagja, de ezúttal szólistaként szerepelt, valamint ugyancsak Csókáról Kónya Sándor versénekes, továbbá bemutatkoztak a helyi művelődési egyesületből a Pipacs és a Szitakötő néptáncegyüttes tagjai.

A tavalyi táborban részt vett újságírók közül többen is eljöttek az estre, ugyanúgy a kötetbe kerül írások szereplői is jelen voltak a Szigetlét című könyvbemutatón.

Szerző (Forrás)
Vajdasag Ma, Kónya-Kovács Otília
Többi hír