Ugrás a tartalomra

Családias hangulatban

144. születésnapját ünnepelte a szabadkai Népkör MMK

Kincses Vajdaság címmel bensőséges hangulatú rendezvénnyel ünnepelte meg a szabadkai Népkör MMK fennállásának 144. születésnapját, amelyen felléptek a Népkör szakcsoportjai, a makói Forgatós táncegyüttes és a Szabadkai Zeneiskola dzsessztanszakos diákjai.

Az egybegyűlteket Takács Márta, a szabadkai Népkör MMK elnöke köszöntötte. Mint mondta, a Népkör nemcsak a tagság számára nyitott, szívesen eljárnak ide az intézmény barátai is, és mint ezúttal is, együtt ünnepelnek a Népkörrel.

A VMMSZ és a Magyar Összefogás nevében Dudás Károly is szólt az ünneplőkhöz:

– A hullámvölgyek ellenére a Népkör sikertörténetet jegyez. Történelmében a legfontosabb, hogy a legnehezebb időkben is megmaradt. Ez az est azoknak is szól, akik megőrizték nekünk és a jövendő generációknak. A Népkör a délvidéki magyarság kultúrájának egyik fő tartópillére, a Magyar Összefogás és az MNT is azért létezik, hogy az ilyen tartópilléreket támogassa, ezért érdemes összefogni – hallottuk Dudás Károlytól.

A közönséget Maglai Jenő, Szabadka polgármesetere is üdvözölte:

– A születésnap üzenete, hogy a szabadkai és a vajdasági közösség egyik legfontosabb kulturális intézménye 144 év után is hatékonyan, erőteljesen működik. Az elkövetkező időszakban is fontos lesz, hogy ne csüggedjünk és ne legyünk kishitűek, még akkor se, ha nem könnyű időket élünk. Küzdenünk kell a jövőnkért, ez viszi előbbre a családot, a közösséget és a családias hangulatú intézményeket is, mint amilyen a Népkör – mondta Maglai Jenő.

Az esten fellépő makói Forgatós táncegyüttest Doktor László, a táncegyüttes művészeti vezetője és koreográfusa, valamint Doktor-Bagaméri Andrea mutatták be lapunknak. Mint mondták a fellépésük a Róna táncegyüttessel tavaly kezdődő barátság eredményeként jött létre, nagy szeretettel és tisztelettel érkeztek.

– Táncegyüttesünk ebben a felállásban hét éve létezik. Férjem úgymond a semmiből hozta létre, mivel pedig Tímár Sándornak, a Magyar Állami Népi Együttes egykori vezetőjének tanítványa, így oktatásban a Tímár-módszert követjük.

Az utánpótlásra is gondolunk. Mintegy élő irodalom vagy történelem óra keretében megpróbáljuk a fiatalokhoz közelebb vinni azokat a történelmi eseményeket, amelyek meghatározóak a magyarság számára.

Az elméleti oktatásra is nagy hangsúlyt fektetünk, ugyanakkor táncszínházi előadásokat is létrehozunk, a népzenével ötvözve, amelyekben a populárisabb zene is megjelenik. Ezzel is szeretnénk közelebb csalogatni a fiatalokat, akik utána az autentikusra is fogékonyabbak – fejtette ki Doktor Bagaméri Andrea.

A műsoron a makói Forgatós táncegyüttestől kalotaszegi táncokat láthattunk, kispiaci népdalokat a Szalagfűző leánykórus, bácskai népdalokat a Csiripelő leánykar adott elő. Vajdasági tánckavalkádot mutatott be a Róna táncegyüttes, és fellépett a Juhász zenekar is. Dedovity Tomity Dina és László Roland, a Fabula Rasa Színjátszó Grund tagjai verseket szavaltak.

A Szabadkai Zeneiskola dzsessztanszakos diákjai Zabos Regina, Sóti Boglárka és Varga Dávid dzsesszdalokat énekeltek, Varga Iván zongorakíséretében.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Lukács Melinda
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto