Ugrás a tartalomra

Az illuzionista

Butterer Kiss Márta átvette a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat Topolyán

Van egy képzőművész, aki, amikor összegyűjti a régi lapátot, hordót, az egykori mindennapi használati tárgyakat, leül közéjük és csak nézegeti őket. Ekkor jönnek az ötletek…

A használt deszka erezete egy fekvő nőt sejtet, aki magához szorítva macskáját, egy rongypokrócon tölti a délutáni sziesztáját. A papucsait már rég levetette. A másik famaradványon egy kéz rajzolódik ki, mely egy hangszert tartva a nagyvilágba kürtöli a vidámságát és búját.

Nem tudjuk, hogy Butterer Kiss Márta talált tárgyaiból, deszkákból, hordókból, lapátból – amelyeket az elmondása szerint régebben még ő keresett, de ma már az emberek hordanak neki, hogy ő lelket öntsön ismét beléjük –, pontosan hogyan születnek meg az alkotások. Annyi bizonyos, hogy munkáival föl szeretné hívni a figyelmet az őseink után fönnmaradt tárgyakra.

Munkásságát 2014-ben Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjjal jutalmazták, mely kitüntetést ma vett át Topolyán. A Művelődési Ház kiállítótermében nyílt kiállításán Náray Éva, a díj zsűrijének tagja köszöntötte az egybegyűlteket kiemelve azt, hogy ez az átadás a Topolyai Napok szilárd pontja.

Ninkov K. Olga művészettörténész, a zsűri másik tagja méltatásában kifejtette, hogy Butterer Kiss Márta egy multimediális művész, aki ismeri az emberek és a tárgyak nyelvét. Szerinte alkotásai asszociációk, melyek hordozzák a modernitás jegyeit, hiszen a már kész tárgyakat új kontextusba helyezi, viszont a hagyomány motívumait is fölmutatják, mert azok a vajdasági tájjal autentikusak.

A művészettörténész egy levélből idézett, melyet Butterer Kiss Márta fogalmazott meg munkásságával kapcsolatban. Ebben Butterer Kiss akként jellemzi önmagát, mint aki eljutott az objektumok szubjektív lélektanáig: „Magamat egy megidéző illuzionistának tartom, akit a jó Isten azért teremtett, hogy összeszedjem a megcsonkított maradványokat, új ruhát és lelket adjak nekik, és megmutassam a barátaimnak.”

A Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat Kókai Mernyák Melinda, Topolya község polgármester asszonya adta át Butterer Kiss Mártának, a virágcsokrot pedig Csernik Attila, a zsűri elnöke. Miroslav Jovančić, egy korábbi Nagyapáti-díjas hegedűjátékkal lepte meg a képzőművészt.

Butterer Kiss Mártának ez a harmadik díja. A Novak Radonjić-plakettje és a Forum Képzőművészeti Díja után a mostanit ugródeszkának tartja, és egyben lélekerősítőnek is a következő évekre. Elmondása szerint a legjobb pillanatban érkezett a mostani elismerés, mert manapság nehéz művésznek lenni ebben az országban.

A kiállítás szeptember végéig látogatható.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Gazsó Hargita
Többi hír