Ugrás a tartalomra

Ács Józsefre emlékeztek Zentán

A Zentai Művésztelep zárásaként megnyílt Csikós Tibor festő- és grafikusművész a Három évtized történései című retrospektív kiállítása

Születésének századik évfordulója alkalmából az idén Ács Józsefre emlékeztek a nagy hagyományokkal rendelkező Zentai Művésztelep szervezői.

A művésztelep zárásaként megnyílt a vajdasági születésű, jelenleg Svédországban élő festő- és grafikusművész, Csikós Tibor Három évtized történései című retrospektív kiállítása, amelynek anyagában több olyan alkotás is szerepel, amelyeket korábban még nem láthatott a közönség.

– Az idei Zentai Művésztelepet az Ács Józsefre való emlékezés jegyében szerveztük meg, aki november 14-én lenne százéves. Ebből az alkalomból olyan művészeket hívtunk meg az alkotóműhelybe, akik személyesen is ismerhették őt, akik együtt alkottak vele, illetve akik sok bátorítást kaptak tőle.

A meghívottak közül eljött Benes József, Boros György, Csernik Attila, Csikós Tibor, Gyurkovics Hunor, Mezei Erzsébet, Molnár Imre, Nemes István, Novák Mihály, ifj. Novák Mihály, Petrik Tibor és Pósa Ede is – magyarázta lapunknak nyilatkozva Szarka Mándity Krisztina művészettörténész, a zentai Városi Múzeum munkatársa.

– Fontos momentuma volt az idei rendezvénynek a nyitott műhely, amelynek során a szervezők és a művésztelep résztvevői vetítéssel egybekötött beszélgetésre invitálták a közönséget.

Az 1984-ben, Ács Józseffel készített riportfilm megtekintése után lehetőség nyílt az emlékképek felidézésére.

Az alkotótársak anekdotái kiegészülhettek a családi élményekkel, az éjszakába nyúló elmélkedésekről, szigorú, konzervatív apai nevelésről, mivel elfogadták a meghívást Ács József fiai, ifj. Ács József és Ács Ferenc is. A Magyar Szó két munkatársa, Sinkovits Péter és Gruik Ibolya is értékes, fontos gondolatokat fűzött az emlékezéshez, beszélgetéshez. Az emlékév zárásaként november 14-én, a Vajdasági Magyar Képzőművészet napján Ács József munkáiból nyílik majd kiállítás a zentai Városi Múzeumban, a művésztelep idei alkotásaiból pedig egy évvel később, 2015. november 14-én – tette hozzá Szarka Mándity Krisztina.

A 2014-es Zentai Művésztelep másik jelentős mozzanata Csikós Tibor tárlatának pénteki megnyitója volt. A szervezők tervei szerint az egyhetes alkotófolyamatot a jövőben minden évben vagy megelőzné, vagy megkoronázná egy-egy kiállítás, amely még ünnepélyesebbé varázsolná az ott folyó munkát. Ezen törekvések első lépéseként nyílt meg az idei Zentai Művésztelep zárásaként a vajdasági születésű, ám évtizedek óta Svédországban élő festő- és grafikusművész, Csikós Tibor Három évtized történései című retrospektív kiállítása.

– Csikós Tibor jelenleg Svédországban él, így az összegzés önmagában is komoly feladatában további nehezítést jelentett az, hogy több határ is keresztezi a számadás útját. Ösztönző akadályok lehettek ezek, hiszen a művész által összegyűjtött alkotásokból akár három ehhez hasonló léptékű kiállítást is készíthettünk volna.

A válogatáskor ezért igyekeztünk mindegyik korszakából a legfontosabb, az adott korszakra leginkább jellemző műveket kiemelni, és azokat bemutatni a zentai Városi Múzeumban, ahol több olyan alkotás is szerepel, amelyeket korábban még nem láthatott a közönség – magyarázta Szarka Mándity Krisztina.

– Csikós Tibor mélyen gondolkodó alkotó, de a művein megjelenő gondolatiságon kívül nagyon fontos számára az alapos technikai felkészültség is. Úgy gondolja, ahhoz, hogy egy határozott vonalat meg tudjon húzni a vásznon, rendkívül fontos az alapos szakmai felkészültség.

A kiállítás anyagából is kitűnik, hogy mennyi helyen megfordult a folyamatos tökéletesedésre való törekvés céljából. Teljesen soha nem elégedett meg azokkal a tanításokkal, amelyeket egy-egy iskolában kapott, hanem mindig tovább és tovább kívánt haladni a megkezdett úton annak érdekében, hogy minél bátrabb, minél határozottabb gesztusokkal tudjon élni.

Éppen emiatt ennek a több mint harminc évet felölelő kiállításnak a befogadása a látogatók számára olykor nagyon nehéz is lehet, ugyanakkor hatalmas ajándék is egyben, amit reményeink szerint a zentaiak is tudnak majd értékelni, hiszen nagyon ritka az, hogy valaki, aki vajdasági gyökerekkel rendelkezik, de már évtizedek óta külföldön él, ilyen mértékű és méretű összegzésre vállalkozzon.

Csikós Tibor, aki a legjelentősebb párizsi grafikai műhelyekben tanult, fontosnak tartja, hogy részt vegyen az itthoni művésztelepek munkájában is, elég, ha csak a 9+1 Nemzetközi Művésztelepet vagy a Zentai Művésztelepet említjük, amelyeknek évről évre visszatérő és visszavárt vendége – tette hozzá a zentai Városi Múzeum munkatársa.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, M. E.
Többi hír