Ugrás a tartalomra

Választ kell adni a kihívásokra

NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK

Rendezvényeket nyitottak meg, a művelődési élet képviselőivel, nagycsaládosokkal találkoztak a Magyar Összefogás jelöltjei

A Magyar Összefogás lista vezetője és jelöltjei a nemzeti tanácsi választások kampánya során a hétvégén és tegnap számos helyszínre ellátogattak.

Hétfőn a helybéli művelődési élet képviselőivel tárgyalt Ludason Dudás Károly, Siflis Zoltán és Joó Horti Lívia, Újfalun a kézművesek képviselőivel találkozott Dolinszky Gábor, Jerasz Anikó és Horvát Tímea.

Bajmokon Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács művelődési tanácsosa, az összefogás képviselője, Maglai Jenő szabadkai polgármester, Bunford Tivadar szabadkai VMSZ-szervezeti elnök, Simon Zsolt, a helyi közösség tanácsának elnöke és Szakács Zita bajmoki VMSZ-vezető beszélgetett a kulturális élet képviselőivel.

Lapunknak adott nyilatkozatában Lovas elmondta: érdekes, izgalmas helyzet alakult ki művelődési egyesületeink működése kapcsán.

– A kilencvenes években, az ország szétesése alatt alakult a legtöbb magyar művelődési egyesület. A kétezres évek már ezek felújításairól, újjáépítéseiről szóltak. Nem kis harcok kellettek mindehhez, melyekben részt vett a falu lakossága, a vajdasági magyar politika, a nagyberuházási alap is.

Most oda jutottunk, hogy a kilencvenes években létrehozott, a kétezres években felújított egyesületeket fel kell tölteni élettel.

Közben lezajlott egy generációváltás, fiatalabb vezetők jöttek, akik másképp, professzionálisabb hozzáállással közelítenek a feladathoz a szónak abban az értelmében, hogy a különféle szakcsoportok létrehozását tartják fontosabbnak.

Az idősebbek azonban még mindig igényt tartanak arra, hogy klubszerűen működjenek ezek az egyesüle

tek, hogy be lehessen azokba járni társalogni, olvasgatni. Ezeket a megváltozott közösségépítési igényeket kell összhangba hoznunk, áthidalnunk – értékelte Lovas.

Mint arról beszámolt, nagycsaládosoknál is jártak, olyanok is akadnak bőven, akiknek a szociális leszakadással kell szembesülniük.

– Ez az egész társadalom számára vészharang. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy hogyan kerültünk ide. A nemzeti tanács programjában ugyanis az szerepel, hogy foglalkozni szeretne a törvény adta lehetőségekhez sorolható kérdésekkel.

Ezekhez pedig odatartozik az oktatás, a művelődés is. Össze kell fognunk minden erőnkkel, olyan problémákat kell orvosolnunk, amelyek a magyar közösséget sokszorosan érintik. A nemzeti tanácsnak igenis tudnia kell választ adni az efféle kihívásokra – összegezte Lovas Ildikó.

Paskó Csaba plébános a Pax Romana évi közgyűlésén vett részt a bácsfeketehegyi kultúrotthonban szombaton. Hajnal Jenő listavezető és Lovas Ildikó előadást tartott a Jövőkép az amatörizmusban a kulturális stratégia tükrében című fórumon a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben.

Egy nap, ami a miénk címmel a Topolyai-tó mellett szervezett ugyancsak szombaton sporttevékenységekkel, csoportjátékokkal, műhelymunkákkal és vetélkedőkkel tarkított rendezvényt az Egyesület a szociális védelem fejlesztéséért (PONTIS).

A Ki mit tud? vetélkedőn Beretka Katinka, Szilágyi Miklós és Kovács Zsuzsanna jelöltek alkották a zsűrit. Köszöntőt Dolinszky Gábor mondott. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, továbbá Bővíz László, Jerasz Anikó és Talpai Sándor jelöltek Nagykikindán az Assisi Szent Ferenc-templomban püspöki szentmisén vettek részt, ezután az Isteni Irgalmasság Háza – Katolikus Központ megnyitóján vendégeskedtek. Csikós Tibor, Nyilas Leonov Anita és Perpauer Attila a horgosi Szüreti Fesztivál rendezvényén jelentek meg, ahol a VMSZ Ifjúsági Szervezetének standját is felkereshették az érdeklődők.

Szombaton este Muzslyán, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben tartott a Magyar Összefogás listája programbemutatót a Mécsvirág együttes Vannak vidékek című összeállításával egybekötve. Hajnal Jenő tartott beszédet, a jelöltek közül pedig Vidrács Krisztina és Bővíz László mutatkozott be a közönségnek.

Újvidéken a Telep napja rendezvénynek adott otthont a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ. A vendégeket Dudás Károly köszöntötte, de felszólalt Ladisity Melinda és Antal Szilárd is.

Bemutatkozott a Dunavirág óvoda, az irodalmi szakcsoport, de fellépett a budiszavai Petőfi Sándor MME is. Csókán a Művelődési Ház nagytermében megtartott Nemzetközi Kórustalálkozón Várkonyi Zsolt mondott beszédet, megjelentek a lista más jelöltjei, Siflis Zoltán és Mihók Kucora Eszter is.

Vasárnap Törökfalun vett részt a falu és a tanítók védőszentjének szentelt misén Hajnal Jenő, Jerasz Anikó és Szilágyi Miklós, ezt követően a Százszorszép Művelődési Egyesületben mondott beszédet a listavezető.

Adán, a Napsugaras Ősz rendezvényen jelentek meg az összefogás tagjai, Krizsán Vilmos mondott beszédet. Kisoroszon kézműves-kiállítással, művelődési programmal gazdagított Gombócfesztivált rendeztek, melyet Lovas Ildikó nyitott meg, valamint Talpai Sándor, Vidrács Krisztina és Perpauer Attila is részt vettek az eseményen.

A hajdújárási Szüreti Napok gálaműsorát, továbbá a XXI. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok szabadkai rendezvényét Hajnal Jenő nyitotta meg. Az eseményen megjelent dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és Pásztor István VMSZ-elnök is.

Bácsföldváron Szilágyi Miklós és Ladisity Melinda a kézimunka-kedvelők által szervezett teadélutánon, Firigyházán Jerasz Anikó a Firigyháziak harmadik találkozóján, Torontálvásárhelyen Várkonyi Zsolt a VIVE nóta- és csárdásfesztiválon vett részt.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v.ár
Többi hír