Ugrás a tartalomra

Templombúcsút ünnepeltek vasárnap a szenttamásiak

A helyi római katolikus templomot a Szent Kereszt Felmagasztalásának tiszteletére szentelték fel. Több év után idén újra vasárnap ünnepelhettek a helyiek. Népviseletekbe öltözött gyermekek és vidékről érkezett hívők ünnepi menetével kezdődött a templombúcsú. Az ünneplők a Kálváriára vonultak, ahol 9 órától keresztúti ájtatosságot tartottak.

Az ünnepi szentmisét Szarvas Péter helyi plébános celebrálta. „A szenttamásiaknak az 1800–as évek elején csak imaházunk volt, de nem engedték, hogy keresztet tegyenek a tetejére, aztán, amikor a törökök kivonultak, 1814-ben fölépítették ezt a templomot, 1815-ben szentelték fel és akkor választották a Szent Kereszt Felmagasztalás nevet.”

Az evangéliumot Baranyi László, szabadkai plébános olvasta fel. „Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra hogy itt lehetünk a hívekkel együtt ünnepelhetjük a búcsút. Amikor alkalmunk van, eljövünk ilyen búcsúra, találkozásokra.”

A helyiek mellett temerini, óbecsei és verbászi hívők is részt vettek az ünnepségen. „Úgy van, hogy amikor az ember a hittel kapcsolatban jön az ünnepségre, akkor feltöltődik, hogy a szürke mindennapokat el tudja viselni, és, hogy el tudjon lenni az életben” – mondta Paróci Mária, a verbászi kézimunkacsoport vezetője.

A vajdaságiak mellett Szenttamás testvérvárosainak Jánoshalmának és Orosházának a képviselői is együtt ünnepeltek a faluval. „Több éves barátságot ápolunk már az itteni varrószakkör tagjaival, illetve nálunk Jánoshalmán a könyvtárunkban működik egy varrószakkör, és évek óta ők tartják a kapcsolatot egymással” – magyarázta a jánoshalmi Mizser Attila.

Az ünnepi szentmise végén a szenttamási plébános köszönetet mondott mindenkinek, aki segített abban, hogy a templom az elmúlt évben új tetőt kapjon.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír