Ugrás a tartalomra

Pásztor elégedett a tárgyalásokkal

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke elégedett a politikai pártok képviselőivel folytatott mai tárgyalásaival, s csatlakozásra szólította fel azokat a pártokat, akik a mai tárgyalási fordulóban nem jelentek meg, hogy mielőbb megoldást találjanak a vajdasági politikai válságra.

“A találkozó sikeres volt annak légköre, döntései és felelősségteljes mivolta miatt. Valamennyien egyetértettek abban, hogy a problémát csak politikai párbeszéddel tudjuk megoldani, amelyet azzal a céllal folytatunk, hogy közös megoldásra leljünk”, mondta Pásztor újvidéki sajtótájékoztatóján.

A Pásztor által kezdeményezett találkozón, amelyet azzal a céllal hívott össze, hogy megoldást találjanak a tartományi hatalmi szervek működésére, megjelentek a Vajdaságban ellenzéki pártok – a Szerb Haladó Párt (SNS), a Szerb Szocialista Párt (SPS) köré tömörülő koalíció, a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és a Szerb Radikális Párt (SRS) – képviselői.

Pásztor szerint a találkozón egy olyan kormány megalakításával kapcsolatos javaslat hangzott el, amelyben valamennyi parlamenti politikai párt képviselője helyet kapna, de “más lehetőségeket is felvetettek”, továbbá megállapodtak abban, hogy a tárgyalásokat tíz nap múlva folytatják.

A tartományi képviselőház elnöke elmondta, a találkozót követően a Demokrata Párt (DS) képviselőjével, a párt tartományi parlamenti frakcióvezetőjével, Borislav Novakovićtyal is kapcsolatba lépett, s hozzátette, azt várja, hogy a DS és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV), továbbá az Új Demokrata Párt (NDS) is csatlakozni fog a következő tárgyalási körben.

Mint mondta, Novakovićot meghívta a tárgyalásokra, arra a kérdésre pedig, hogy ugyanezt megteszi-e az LSV és az NDS képviselői csoportjainak vezetőivel is, Pásztor nemmel válaszolt. Az újságírók azon kérdésére, hogy miért, Pásztor röviden csak annyit felelt: “Azért”.

A DS, az LSV és az NDS hétfőn közölték, nem jelennek meg a mai találkozón. A demokraták és a ligások a korábban már vállalt kötelezettségekre hivatkoztak, valamint arra, hogy nem ismeretes előttük a találkozó napirendje, az NDS pedig azzal hárította el a meghívást, hogy a párt ma tartja elnökségi ülését.

A tartományban a DS, az LSV és a VMSZ alkotta koalíció van hatalmon. (Beta)

A kormányfő cáfolata

Aleksandar Vučić szerb kormányfő a vajdasági parlamenti pártok mai találkozóját megelőzően tegnap kijelentette, senkinek sem szabott határidőt az új vajdasági kormány megalakítására.

Vučić a Danas napilapnak adott interjújában cáfolta, hogy az Új Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga vezetőinek, Boris Tadićnak és Nenad Čanaknak szeptember 24-ig adott időt, hogy döntsenek, csatlakoznak-e a Demokrata Párt vezette vajdasági hatalom megdöntését szorgalmazó blokkhoz.

Rövid válaszában a kormányfő-pártelnök „szégyenletesnek” nevezte azokat a híreszteléseket, miszerint pártja, a Szerb Haladó Párt a Demokrata Párt képviselőinek megvásárlásával igyekszik megdönteni a DS elnöke, Bojan Pajtić vezette vajdasági kormányt.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Beta
Többi hír