Ugrás a tartalomra

Paprika, tiszavirág, gyógyvíz?

Keresik Magyarkanizsa község helyi értékeit

Magyarkanizsán megalakult a Helyi Értéktár Bizottság azzal a céllal, hogy felkutassa a község azon értékeit, amelyek meghatározóak, fontosak, illetve szerves részét képezik a vidék múltjának és jelenének.

Ezen értékek lehetnek agrár- és élelmiszer-ipari termékek, épített környezeti örökségek, ipari és műszaki megoldások, kulturális és sportörökségek, turisztikai és vendéglátó-ipari termékek, sőt akár rendezvények is.

A bizottság már megkezdte munkáját, és egy kérdőíves kutatás formájában kikérte több mint száz lakos véleményét arról, hogy a fentiek közül miket tekintenének helyi értéknek. Ez azonban csupán a munka eleje.

A továbbiakban a polgárok egy adatlap kitöltésével tehetnek konkrét javaslatokat, és a bizottság feladata lesz, hogy ezek közül eldöntse, mely termékek, épületek, tárgyak vagy szellemi kincsek érdemesek arra, hogy az értéktár elemévé válhassanak. A munka tehát folyamatos, az adatlap pedig a www.kanizsaiertek.hu internetes oldalról lesz majd letölthető a közeljövőben.

– Megvan, hogy milyen kategóriába kell besorolni az adott dolgot, rövid leírást kell adni róla, egy indoklást, hogy miért javasolják, illetve annak fellelhetőségét – magyarázta a javaslatok benyújtásának módját a keddi tájékoztatón Székely Anna, a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság tagja.

Ily módon könnyen bekerülhet az értéktárba a magyarkanizsai vagy a martonosi templom, egy-egy irodalmi alkotás, esetleg egy helyi étel, a tiszavirág vagy akár a Csodakút gyógyvize. A javaslatok megtétele teljes mértékben a lakosokra van bízva, az elbírálás pedig a bizottságra, melynek tagjai Bödő Gábor, Fejős Sándor, László Ágnes és Forró Lajos történész, a bizottság elnöke.

– A bizottság titkos célja vagy álma az, hogy ezekből az értékekből hungarikum legyen. Az nagyon nagy dolog lenne, ha a községből valamit hungarikummá tennénk, és ezért mindent el fogunk követni – mondta Forró Lajos, a Helyi Értéktár Bizottság elnöke.

Ennek apropóján augusztus 18-án, hétfőn a martonosi Emlékházban egy kiállítás is nyílik majd, amely két részből fog állni. A tárlat egyik része állandó lesz, a kiállított tárgyak pedig folyamatosan megtekinthetők lesznek, míg a másik része csak ideiglenesen, és csak meghatározott ideig lesznek elérhetők.

A kiállításon kóstolóra is sor kerül majd, így olyan ételekbe lehet majd belekóstolni, amelyek könnyen válhatnak a jövőben helyi értékké. Így lesz kanizsai halászlé, martonosi halpaprikás, völgyesi rétes, helyi pálinkák és még sok más.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, T. Kiss Tamás
Többi hír