Ugrás a tartalomra

Mégsem fogják évente váltogatni a házelnököket

A parlamenti pártok nem fogadták el azt az ötletet, amely szerint csak egy-egy évre választották volna meg a szerbiai parlament elnökét, így a választásokon a legtöbb szavazatot kapó Szerb Haladó Párt (SNS) fogja adni a házelnököt is az elkövetkező négy évre, írja a B92.

Ugyanakkor a haladók kapják meg a parlament két alelnöki tisztségét is, az viszont még csak az elkövetkező napokban derül ki, hogy kiket neveznek ki ezekre a tisztségekre, hiszen a parlament megalakítása április 23-án, szerdán fejeződik be.

Az SNS nem közölte, hogy kik az esélyesek a házelnöki posztra, de a belgrádi sajtó szerint Zoran Babić, Jadranka Joksimović és Goran Knežević az esélyes. Maja Gojković, az SNS elnökségi tagja azonban elmondta, hogy még ma és holnap is tárgyalásokat folytatnak. Közlése szerint a pártnak öt jelöltje van, mindegyikük elismert és tapasztalt politikus meg parlamenti képviselő.

Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke holnap hivatalosan is miniszterelnök-jelöltté válik, ugyanis 14 órától a kormányalakításról tárgyal majd Tomislav Nikolić államfővel.

A káderkérdésekről azonban még mindig csak találgatni lehet. Kérdés például az, hogy Velimir Ilić, az Új Szerbia (Nova Srbija) párt elnöke megtarthatja-e az építésügyi és városrendezési tárcát, vagy hogy a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) kádere, Aleksandar Antić marad-e közlekedési miniszter, vagy pedig összevonják ezt a két tárcát, s az újban egyiküknek sem lesz helye. Ugyanakkor sajtóértesülések szerint Dijana Vukomanović, a szocialisták alelnöke kaphatja meg az oktatási minisztériumot.

Azt azonban, hogy pontosan milyen lesz az új szerbiai kormány összetétele, majd csak a Szerb Haladó Párt péntekre bejelentett főbizottsági ülését követően tudhatjuk meg. A tervek szerint ezt követően április 27-én tehetik le az esküt a miniszterek a kormányfővel együtt.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen