Ugrás a tartalomra

Már elérhető a közjegyzők listája és tarifája

A szerbiai igazságügyi minisztérium honlapján már megtalálható a közjegyzői irodák és a tarifák listája. A tárca közleménye szerint az érdekeltek a közjegyzők kamarájának honlapján (www.beleznik.org) is megtalálhatják a közjegyzői irodákkal kapcsolatos információkat.

A kamara véleményezése alapján az igazságügyi miniszter határozta meg a közjegyzői tarifát, amely meghatározza a közjegyzők munkájáért járó díjat és az elvégzett munka költségeinek térítését, az elvégzett munka értékének meghatározási módját meg a díj és a költségtérítés összegével való elszámolás módját is.

Az igazságügyi minisztérium emlékeztet, hogy a közjegyzők hétfőn, szeptember 1-jén 9 órakor kezdik meg a munkát, amely hozzájárul a polgárok jogbiztonságának erősítéséhez meg a bíróságok tehermentesítéséhez.

Szeptember 1-jén 32 szerbiai alapfokú bíróság területén kezdik meg munkájukat a közjegyzők, ott pedig, ahol nem töltötték be a közjegyzői helyeket, a munkát továbbra is bíróságok látják el a közjegyző kinevezéséig.

A közjegyzők szerződések elkészítésével és ellenőrzésével, meg más jogi ügyekkel foglalkoznak majd, tehát azoknak a polgároknak, akik ezután ingatlanügyletekről (lakáseladásról, ingatlanajándékozásról, ingatlancseréről, jelzálogról, élethosszig tartó ellátásról, a tulajdon elosztásáról, házassági megállapodásról, a házastársak közös vagyonának elosztásáról) kívánnak szerződést kötni vagy ellenőriztetni, eztán a közjegyzőhöz kell fordulniuk, nem pedig a bírósághoz vagy a község szerveihez. Annak a 32 alapfokú bíróságnak a területén, amelyekre mostanáig 94 közjegyzők neveztek ki, az ilyen jogi ügyleteket kizárólag a közjegyzők végezhetik majd.

Miodrag Đukanović, a közjegyzők kamarájának elnöke a Tanjugnak nyilatkozva elmondta, az aláírás-hitelesítési ügyek meg tanúsítványok kiadása esetén a polgárok ezután dönthetnek, hogy a közjegyzőhöz vagy a bírósághoz, községi szervhez fordulnak.

Nemzetközi jogsegély ügyében továbbra is a bíróságok járnak el, a közjegyzőket azonban megbízhatják nem peres eljárásokkal, hagyatéki ügyekkel, a mezsgye meghatározásának ügyeivel és hasonlókkal, magyarázta Đukanović.

A pártok közötti koalíciós szerződések megkötése szintén beletartozik a közjegyzők hatáskörébe, de a bíróságokon is elvégezhető lesz.

A közjegyzői kamara elnöke elmondása szerint a közjegyzői tarifa, amely az eljárás értékének függvénye, kedvezményesebb lesz mint a bírósági díj.

„A költségek összege szinte azonos, a különbség annyi, hogy a bírósági hitelesítésnek nem része az okmányok kiállítása. Ezért a folyamat ezután kedvezőbb lesz, mint eddig, hiszen mostanáig a polgároknak valakit külön meg kellett bízniuk a hitelesíteni kívánt okirat elkészítésével” – mutatott rá Đukanović.

Kifejtette, függetlenül attól, hogy a fél már valamilyen formában – saját maga vagy ügyvéd segítségével készített – szerződést hoz magával, a közjegyző köteles lesz ellenőrizni, hogy annak tartalma összhangban van-e a törvényekkel és előírásokkal, mert ő felel a hitelesített okmányok törvényességéért. Tehát a polgároknak jobban kifizetődő lesz egyenesen a közjegyzőt felkeresni, mert az egyidejűleg el is készíti és hitelesíti is az okmányokat, hangsúlyozta a kamara elnöke. Hozzáfűzte, a közjegyzőnek jogában áll majd megtagadni az okmány vagy szerződés elkészítését, amennyiben úgy véli, hogy törvénytelen ügyletről van szó.

A vajdasági települések közül Palánkán, Óbecsén, Újvidéken, Pancsován, Nagybecskereken, Zentán, Magyarkanizsán, Zomborban, Hódságon (Odžaci), Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica), Ópazaván (Stara Pazova) és Szabadkán kereshetik fel a közjegyzőket a polgárok.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír