Ugrás a tartalomra

Jövő vasárnap nemzeti tanácsi választások

A Magyar Összefogás (MÖ) programjának középpontjában a vajdasági magyar közösség egésze áll, különböző szakmai, területi, földrajzi lehetőségeinek, elképzeléseinek összességével – emelte ki Hajnal Jenő listavezető, majd azt is elmondta, hogy azért vállalta Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének felkérésére, hogy listavezető legyen, mert ez áll gondolkodásuk fókuszában.

– Minden program csak akkor jó, ha valós ismereten alapul, és ennek kapcsán nemcsak a tényekre gondolok, hanem a közösség mentalitására, elképzeléseire, gondjaira, vagyis mindarra, ami egy nemzet tagjait az egyénekből a közösség szintjére emeli.

A MÖ programjába belekerült mindaz, amit az elmúlt évtizedekben tapasztaltam a vajdasági magyar közösség életében. Bízom abban, hogy együttműködő, konstruktív tagja vagyok a közösségemnek, és ez a Magyar Összefogás programjának is meghatározó attitűdje. Ugyanakkor nem hiszek az elvtelen kompromisszumokban.

Szerintem a nemzetet csakis nemzeti elkötelezettséggel lehet szolgálni. Ez áll a programunk fókuszában, a vajdasági magyar közösség, amely száz év kisebbségi sors után is megtartotta magyar méltóságát. Ezt kívánom szolgálni, olyan tartalmak fejlesztésével, amelyek kitárják a kapukat a most máshol továbbtanulók, máshol munkát keresők visszatérése előtt is – fejtette ki Hajnal.

Kiderült, hogy a MÖ az új összetételű MNT munkájában a tartalmi fejlesztésekre és az innovációra helyezné a hangsúlyt. Hajnal meglátása szerint az oktatásban a következő módon kellene megvalósítani a megújulást és az átalakulást: a magyar anyanyelvű pedagógusok szakmai munkájának megbecsülésével, a tudásmegosztás csatornáinak létrehozásával (példának okáért mentálhigiénés képzéssel), a szakemberek és pedagógusok által birtokolt tudás nyilvántartásával és megosztásával, a középiskolai kollégiumi hálózattal, a szakmailag fejlődni vágyó középiskolások részére közösségi tér kialakításával, a diáksegélyező egyesületek hagyományos jótékonysági tevékenységének felelevenítésével, az Európa Kollégium átadása után a felsőoktatási szakkollégiumi rendszer működtetésével és egy multidiszciplináris kutatóműhely létrehozásával.

A kultúra vonatkozásában elmondta, hogy a tartalmi fejlesztéseket a nemzeti önazonosságot őrző hagyományos rendezvények erőteljesebb támogatásával, részarányos foglalkoztatással a kulturális intézményekben, a vajdasági magyar virtuális örökségmúzeum kialakításával, a vajdasági magyar hungarikumok és értéktár bemutatásával, idegenforgalmi hasznosításával segítenék.

A tájékoztatás területén a gyermek, ifjúsági és kisközösségi médiastratégia kibontását, a vajdasági magyar médiaház felépítését tartja prioritásnak, a hivatalos nyelvhasználat témájához kapcsolódóan pedig fontosnak tartja azoknak a személyi és tárgyi feltételeknek a megteremtését, amelyek révén hatékonyabban alkalmazható a magyar nyelv és írás hivatalos használata a hatóságoknál.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Pesevszki Evelyn